Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julkalas för stora som små

Annons

Någon trodde att julfesten snart kan fira 70-årsjubileum. Bystugan byggdes i alla fall på 1930-talet, som ett Folkets hus. På den tiden fanns en dansbana vid Järforsen. De pengar som kom in på Järforsfesterna användes till byggandet av Folkets hus.

Nykterhetslogen Lillforsen som arrangerar julfesterna har en längre historia än bystugan, men innan Folkets hus byggdes hölls logens möten i skolan.

Nästan alla barn i Skamhed har varit med på julfesterna och många har fortsatt med den här traditionen även som vuxna. Men nu verkar det som att det mest är Skamhedsbor i förskingringen som går på julfesten. Då de besöker sin gamla hembygd under julhelgen är det roligt för dem att återuppliva minnena från barndomens julfester, så kan de träffa gamla bekanta och så har de kanske egna barn som vill ha en påse av tomten och vara med och dansa och leka.

Byns mest kände person, Gunde Svan, brukar vara med på julfesten tillsammans med barnen Julia och Ferry. I år hade han också med sig pappan, 93-årige Hilding. Det var många som tyckte det var roligt att få se Hilding och hälsa på honom. Till och med tomtarna uppmärksammade Hilding som precis som barnen fick en påse med godis.

Festen började med att Elise Samuelsson spelade Bjällerklang, på dragspel. Ingmar Nordin hälsade alla välkomna. Linda Hedman och Madelene Larsson sjöng julsånger innan tomtarna kom och delade ut godispåsarna.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons