Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julfest i Kilens bystuga

Annons

Lika varmt som det var inne i bystugan, lika kallt och ruggigt var det utanför. Därför var det skönt att kliva in i den gamla skolsalen där den stora kaminen spred värmen effektivt. På de vackert dukade borden brann levande ljus. Det var bäddat för julfest i Kilens bystuga utanför Leksand på lördagseftermiddagen. Arrangör var, liksom tidigare år, Kilens bystugeförening och deltagarna kom från både Kilen och de omkringliggande byarna.

- Det bor ungefär 60-70 personer i de fem byarna, berättade Göte Lasses, ordförande i bystugeföreningen, när tidningen träffar honom och några andra personer från föreningen under föreberedelserna i köket inför julfesten.

Även om det inte bor så många unga barn i byarna, kommer det dock barnbarn på besök över julen.

Festen har en lång tradition då den anordnats ända sedan 30-talet.

Prästen Sara Hökpers deltog för första gången i julfesten i bystugan.

- Jag kommer att göra en kort betraktelse av något slag. Sedan blir det psalmsång och bön, berättade Sara Hökpers innan hon inledde julfesten med ett tal.

Efter allsången plockades sedan stolarna bort och julgranen lyftes in mitt på golvet. Därefter blev det dans kring granen för både stora och små.

Byggnadens historia går ända tillbaka till 1900-talet då den byggdes och under lång tid var det en skola i huset. En av besökarna på julfesten var Lars Leksell, och han kan berätta om svunna tider, då han själv gick i just den här gamla skolan i slutet av 40-talet.

- Jag gick i folkskolan här i sex år. Det var en så kallad B3 skola med intagning vartannat år och det var tre klasser i samma klassrum, berättade Lars Leksell medan dansen kring granen fortsatte inne i den gamla skolsalen.

- Det är många gamla minnen som dyker upp när jag är här. Jag kommer bland annat ihåg hur det eldades i kaminen inne i skolsalen. När jag gick i skolan här, satt jag vid den stora kaminen. Det var så varmt att vi fick ha en skärm framför kaminen som skydd.

När Lars gick i skolan här, bodde han mittemot skolbyggnaden. Nu bor han i Leksand men har ett fritidshus ovanför grannbyn Amberg.

Efter den karloridödande dansen kring granen fick deltagarna njuta av välförtjänt fika vid väldukade bord. Och när redaktionsbilen rullade hem i vintermörkret, lyste det fortfarande i fönstren till den gamla charmiga bystugan.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons