Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julevangeliet - live i Tällberg

Annons

Mycket av julen handlar om tomtar, julgranar och paket i massor. Men att det finns ett annat budskap som visserligen är över 2000 år gammalt, men ändå lika aktuellt i dag fick barnen i Tällberg lära sig i går.

- Ni har fått något mycket fint som ni bär med er här inne, sade prästen Sten Boman och klappade med handen på bröstkorgen.

- Vet ni vad jag menar?

Svaren blev många och varierande; blodomloppet, nerverna, hjärtat, själen - till slut kom man fram till det rätta svaret: Livet.

- Det är det viktigste ni har fått och ni höll på att missa det! Ni har fått livet och ska inte vara rädda för det. Våga vara er själva, uppmanade Sten Boman i Tällbergs kyrka som för dagen förvandlats till det stall där Josef och Maria födde Jesus och lade honom i en krubba.

På sin vandring till "stallet" hade eleverna besökt tre härbärgen, Gyllene Hornet, Tällbergsgården och Klockargården, där hotellpersonalen vänligt men bestämt visat dem på porten. "Men Maria är ju gravid" försökte eleverna bedjande, men inget hjälpte.

Strax innan stadsporten tvingades de dessutom att skattskriva sig.

- Skriv ert namn och allt ni äger här i boken, beordrade skattmasen bryskt. "Allt ni har ska skrivas upp, i alla fall husdjuren!"

En katt, två hundar, en fågel, tre katter, en kanin... Allt plitades ner i boken i stearinljusets sken under skattmasens vakande öga.

Julvandringen i Tällberg är den första i sitt slag och idén kommer från Eivor Berglund, pensionerad församlingspedagog.

- Vid påsken är det många församlingar som gestaltar Jesu sista färd på Golgata och fram till uppståndelsen. Jag tänkte direkt på julevangeliet när jag flyttade till Tällberg med alla hotell, berättar Eivor.

Efter att ha presenterat sin idé för skolan, hotellen och kyrkan i våras blev den verklighet i går.

- Dagens barn lär sig inte genom att plugga in stycken utantill, de vill uppleva och känna saker. På det här sättet får de uppleva julevangeliet, säger prästen Sten Boman som gärna ser en fortsättning nästa år.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons