Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen lockade många till kyrkorna

Annons

- Familjegudstjänsterna är populära, berättar Robert van Aarem, kyrkoherden i Järna. Robert och Camilla Strömberg ledde samlingen vid julkrubban som lockade bortåt 150 personer. Till julottan i Järna kyrka kom 225 personer.

I Nås var det så gott som fullsatt i kyrkan då Sten Sandmark och Lennart Nylén höll julnattsmässa. Mats Lissjanis sjöng solo, bland annat O helga natt, som avslutning. Det var betydligt färre besökare på julottan.

Till julnattsmässan i Vansbro kyrka kom 140 personer vilket innebar att det var fullsatt. Mässan leddes av Per Sundberg och Camilla Strömberg.

Per Sundberg talade om Jesus födelse i Betlehem och anknöt till förhållandena i dagens Palestina då han nämnde att julnattsmässan där inte var tillgänglig för alla i år. Sundberg sa inga namn men för de flesta var det säkert känt att Israels ledare Sharon förbjöd palestiniern Arafat att besöka julnattsmässan i Betlehem, något som varit en tradition för honom.

Övriga medverkande i Vansbro kyrka var Ulla Skoglund som spelade på orgeln och Hubert Persson som spelade trombon. Carina Esbjörs och Helena Danielsson sjöng fyra små sånger.

På juldagsmorgonen var det nästan fullsatt i Äppelbo kyrka där Tomas Brynils och Camilla Strömberg ledde julottan. För 16:e året läste Henrik Brandt julevangeliet på Äppelbomål. Magnus Samuelsson spelade trumpet och Christina Johansson och Bo Jonsson sjöng duett.

Efter julottan var det samling i Sälas bystuga där jägarna av tradition bjuder på julkaffe.

- Det har varit jättebra, tyckte Tomas Brynils. På annandagen höll han gudstjänst i Sågen. Den lockade ett 40-tal personer. Byborna med Aina Larsson i spetsen bjöd på kaffe.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons