Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juldagsmorgon som glimmar

Annons

Men julaftonens förmiddag i byarna i Björbo är inte som på andra platser i Dalarna. Under några hektiska förmiddagstimmar söker sig gårds- och villaägare till källarutrymmen eller andra oömma lokaliteter där det är tillåtet att "stöka till det" trots att det är julafton.

Det är nämligen nu de tusentals marschallerna ska ställas i ordning, antingen efter gammalt recept eller med hjälp av moderniteter. Men oavsett vad jag väljer kräver hanteringen tid, arbete och utrymme. Särskilt för den som tänker använda spillolja, sågspån eller trassel i tillverkningsprocessen.

Tidigt i morron bitti, exakt klockan 02.00 på juldagen ska tiotusentals marschaller brinna längs vägar, på gårdsplaner och andra platser som förtjänas att lysas upp i en bister julnatt. Seden är gammal och följer släktens gång. Samma ritual upprepas år efter år. Men ändå inte. I vissa gårdar är det mörkt både ute och inne under juldagsmorgonen. Så blir det också i min egen by. Två gårdar har drabbats av sorg under året och för att hedra den bortgångne tänds inga marschaller den här juldagsmorgonen.

Det är alltid något av högtid att gå förbi dessa gårdar under julnatten. Jag tänker med saknad på den bortgångne, men framför allt går tankarna till den avlidnes anhöriga.

För ut ska jag, även om det blir en kylig julnatt missar jag inte skådespelet med alla marschallerna. Samtidigt blir det en välbehövlig promenad på minst sex, sju kilometer längs vägarna och bygatan genom Björbo. Varje gång förundras och imponeras jag över att seden hålls vid liv. Det är nämligen inget latmansgöra att förbereda och genomföra juldagsmorgonens marschalltändning.

Dessutom måste du hålla dig vaken hela natten eller vara beredd att få nattsömnen störd precis när du kanske sover din skönhetssömn.

Personligen föredrar jag att hålla mig vaken. Jag kan nämligen minnas barndomsåren när föräldrarna tvingade mig i säng vid 23-tiden för att sedan väckas knappt tre timmar senare. Det var fasansfullt! I varje fall innan jag fått på mig kläder och vant mig vid kylan och mörkret. Väl ute bland kompisarna var julnatten årets viktigaste evenemang.

Så känner jag det inte idag. Jo, traditionen som sådan är givetvis minst lika viktig, men upptågen från ungdomstiden är till minnen. Numera kan jag också invänta tidpunkten för marschallerna genom att delta i julnattsmässan i byns lillkyrka.

Väl framme vid brandstationen och Holmans samlas de unga generationerna. Ingen stannar hemma och chattar på datorn. Nej, hit kommer de enbart för att mötas och prata bort någon timme.

Ungdomar från många orter i kommunerna runt omkring har också slutit upp och det går inte att ta miste på att många möten är av innerligt slag.

Själv drar jag vidare, kanske till någon vän eller bekant i byn som bjuder på en tidig juldagssmörgås och kaffe. Vid 5-tiden är det skönt att veta att den varma sängen står nybäddad och ren.

När det ljusnar på juldagsmorgonen brinner fortfarande många marschaller runt om i Björbo. Men det är osedvanligt lugnt och stilla i gårdarna. Det har också blivit en tradition.

God Jul alla läsare och tack för allt stöd under året!

Mer läsning

Annons