Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julbord för miljardertill de lyckligt lottade

Annons

Sedan drygt en vecka serveras läckra julbord på i princip varenda restaurang i Dalarna. Och trots den traditionstyngda inramningen är variationen stor. I utbudet finns allt från enkla budgetjulbord för en hundring, till viltinspirerade lyxjulbord för uppåt 500 spänn. Det finns turkiska julbord, julbord med gocart och givetvis den gamla klassikern - julbord med show.

I Falun gottade sig uppåt 3 000 personer åt det julbord med show som en rad svenska toppartister serverade på Lugnet i går kväll. Lika många väntas besöka galan i kväll.

-På Lugnet är inte julbordet det viktigaste, utan showen. Om maten och sällskapet är viktigast går man någon annanstans, säger Magnus Westberg som står för maten till julgalan.

Dessutom säljer han julbord i Rådhuskällaren, Dalasalen, på Küselska krogen och massvis med jultallrikar via sin snabbt växande cateringverksamhet.

- Det blir nog 15 000 julbord totalt i år. 90 procent av kunderna är arbetsgivare som vill bjuda sina anställda på något extra, säger Westberg som därmed är Faluns klart största julbordsfixare.

Enligt Westberg har julbordet svängt från att vara omodernt till något mycket populärt under 2000-talet. Men restaurang- chefen vid Harrys i Falun, Fredrik Gschweicher, tycker sig märka en avmattning i år.

- Det är vissa företag som inte lägger julaktiviteter längre. En del har rent av tröttnat på det traditionella julbordet, säger han.

Dessutom har en ny aktör dykt upp på marknaden - Ejendals arena i Leksand. Julbord och ishockey är en kombination som ger kännbar konkurrens för krögarna i Dalarna, åtminstone för de som lockar med egen show.

- Helt klart känner vi av det, liksom att vi märker av julshowen på Lugnet, säger Gschweicher som ändå räknar med att sälja över 2 500 julbord i år.

Totalt väntas landets restauranger sälja julbord för två miljarder kronor, enligt Göran Granhed som är branschekonom vid Sveriges hotell - och restaurangföretagare, SHR. Det motsvarar fem procent av hela branschens årliga omsättning. Personalmöten i form av julbord har utvecklats till en viktig milstolpe under året för väldigt många företag, enligt SHR.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons