Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jul och nyår i flygande fart

Annons

Sedan drygt två år tillbaka är hon anställd på Edihats Airways i Abu Dhabi. Hon började när flygbolaget var nytt. Nu är hon en av veteranerna och kabinchef under flygningarna för en personalstyrka som hämtats från 85 nationaliteter.

-Det gäller att vara diplomat och kunna jämka när rumänska känslostormar inte kommer överens med thailändsk ödmjukhet, säger Johanna med ett leende, som lugnat resenärer på väg till världens alla hörn.

Flygbolaget har destinationer till 35 länder från dagliga flygningar mot New York till exotiska mål som Bangladesh och Colombo.

Tidningen träffar henne i föräldrarnas kök. Hon sitter och slår in julklappar i total avsaknad av stress. Ändå fyller Johanna år på julafton.

Fastän hon var ute i god tid med ansökan om ledighet över jul och nyår tyckte arbetsgivaren från det statligt ägda bolaget i Förenade Arabemiraten att det räckte med dagarna kring nyår.

Hon har visserligen sluppit det svenska lätt panikslagna upploppet mot julen. Hon kan njuta av julfriden när tempot inför högtiden varvat ned till soft gemenskap. Ändå hade det varit kul att fira födelsedag och julafton på rätt datum.

-Det känns lite märkligt. För några år sedan kände jag: Aldrig mera Sverige.

Hon tror att förändringen kom i augusti förra året. Hon hade med sig två australiensiska killkompisar till Orsa.

-Jag visade dem alla sevärdheter i trakten. Alla tre suckade vi. Vad vackert! Jag avslöjade mig själv. Tidigare hade jag inte varit tillräckligt mogen för att se efter ordentligt.

För att nå den insikten har det tagit nästan sex år av boende utomlands.

- Jag har bestämt mig för att flytta hem till nästa höst och börja läsa kriminologi på universitetet i Stockholm.

Samtidigt ångrar hon inte för en sekund att hon tagit del av olika kulturer över klotet.

Hon var 16 år när hon flyttade till Spanien och vikarierade hos prästen Bo Wallin på Svenska kyrkan i Fuengirola vid sydspanska solkusten. Totalt blev det tre år i "Fuengi".

- Jag hann med att jobba på hotell och restauranger samt som fastighetsmäklare på slutet av Spanienvistelsen i rollen av att visa lägenheter för spekulanter.

En bonus med vistelsen var att Johanna lärde sig flytande spanska även om det tog ett år innan hon förstod vikten av att studera in språket.

Efter "Espana" blev det några år i främst Stockholm där hon läste in gymnasiekompetens på ett år för att kunna leva upp till sin dröm, en utbildning till advokat.

-Jag började på juristlinjen och det räckte med ett år för att spräcka den illusionen.

Regelverkets tuggande att lära in och insikten om att Johanna kunde få juristjobb endast i Sverige, gjorde att hon började kolla in arbetsförmedlingens hemsida om eventuella utlandsjobb.

-Jag hade inte haft en tanke på att bli flygvärdinna. Ett rekryteringsföretag sökte dock den personalkategorin till Abu Dhabi. Grundläggande krav var 20 år och minst 1,65 meter lång.

"Hej, jag heter Johanna. Jag är så här lång och så här gammal". Det var det enda Johanna skrev med bifogat foto i sin ansökan.

Hon kallades på två intervjuer och fick nästan omgående erbjudande om anställning. Johanna var tvungen att bestämma sig direkt för biljett var bokad på ett plan till Abu Dhabi.

Det blev ja och våren 2004 for hon ned tillsammans med 16 nyanställda svenskar i samma plan.

-När vi kom hade bolaget fem flygplan och totalt 240 flygvärdinnor. Sedan har utvecklingen gått i samma rasande fart. Nu är det 3000 flygvärdinnor anställda.

Förenade Arabemiraten är en sammanslagning av sju shejkdömen. 1968 fanns 168 000 invånare.

Nu är det ett par miljoner.

Lokalbefolkningen utgör endast 20 procent och 80 procent är invandrare från 85 olika nationer.

Efter sex veckors introduktionskurs började Johanna sin anställning och varje år sker fortbildningskurser vid sex tillfällen.

-Vi bor i personalbostäder i Abu-Dhabi. Alla svenskar på samma våningsplan.

Arbetsgivaren är krävande.

-Vi får schema den 28 varje månad för en månad framåt. Det är åtta lediga dagar. Ställs kravet att du ska jobba på ledig dag är det bara att säga ja. Den dagliga satsningen med flygningar till New York kräver stor befintlig personalstyrka då rekryteringen släpat efter.

Johanna tycker att jobbet ger henne fantastiska möjligheter att få komma ut i världen.

Ofta innebär rutterna dygnslånga uppehåll på avlägsna destinationer där hon får bo på hotell, slappna av i fina miljöer och shoppa och ändå få betalt.

-Då känner jag mig privilegierad.

Angående livet i Abu-Dhabi har Johanna vant sig.

-Utvecklingen är enorm. Det känns som att kliva in i ett Disneyland med detta överflöd på pengar som ska omsättas. Det byggs bland annat konstgjorda öar med palmer för lyxboende och nästa projekt är ett flytande hotell i luften byggd på luftkuddar.

Värmen om sommaren är extrem. Då gäller vistelse i luftkonditionerade affärer, restauranger, bilar eller hemma i bostaden.

50 graders värme utomhus går inte att vistas i.

Klädseln är beduinklädsel, dishdash, för herrar och abayh, svarta slöjor, för kvinnor.

-Det är inget absolut krav och du kan gå klädd hur du vill, men ofta är det mest praktiskt att bära abayh utomhus.

Den brottsliga verksamheten är obefintlig.

Johanna kan lämna en väska öppen på ett bord i 20 minuter utan att något händer.

-Maten vi äter i lägenheten beställer vi. Oftast från någon libanesisk restaurang, konstaterar Johanna.

Det senaste halvåret har hon börjat studera arabiska och hoppas kunna språket flytande när hon flyttar hem till Sverige i sommar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons