Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Judoledare åtalas efter skräckläger

Annons

En 27-årig judoledare åtalas för misshandel och olaga hot efter att ha skjutit med ett paintballgevär på barn delvis nedgrävda i sand. Ytterligare en ledare åtalas.

Händelsen inträffade på ett sommarläger.

I juli 2005 hade judoklubben IK Södra i Skogås ett så kallat dödskalleläger för 35 barn mellan 11 och 15 år. I samband med lägrets avslutning genomfördes en tävling med skräckinslag. Flera barn grävdes ned i sanden så att endast deras huvuden stack upp. Intill tändes eldar som brann bara några meter från dem. 27-åringen _ som tillhör den svenska judoeliten _ sköt på flera oskyddade barn med ett paintballgevär.

Vid ett tillfälle riktade ledaren sitt gevär mot ryggen på en 14-åring som delvis grävts ned i marken och hotade att skjuta honom. Syftet var, enligt åklagaren, att "framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet".

Mannen är misstänkt för totalt sju fall av misshandel, ett fall av försök till misshandel och ett fall av olaga hot. Det gäller fem pojkar och två flickor.

En annan ledare _ en 23-åring _ åtalas för anstiftan och/alternativt medhjälp till misshandel. Han är misstänkt för att ha förmått två 14-åriga pojkar att misshandla varandra.

Under lägret hetsades också ett barn att dricka ett glas vatten med en fästing i _ en fästing som plockats från en hund. Men trots att det blodsugande, parasitiska kvalstret normalt kan sprida ett virus som kan orsaka hjärnhinneinflammation har händelsen inte lett till åtal.

När händelserna blev kända inledde polisen en förundersökning. Klubbens styrelse tog konsekvenserna av det som hänt och avgick. Den då 25-årige judoledaren stängdes av.

Bland föräldrarna till de barn som medverkade på dödskallelägret har det bildats två falanger. Några är upprörda och har polisanmält ledarna, andra anser att händelsen förlorat sina proportioner. Bland den senare gruppen finns föräldrar som inte låtit sina barn medverka i polisutredningen.

Ingen av de två åtalade lägerledarna vill kommentera åtalet när TT når dem på telefon.

Huvudförhandlingen har skjutits fram till den 4 december.

TT

Mer läsning

Annons