Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel på Ghanas självständighetsdag

Annons

I Ghana samlades tusentals och åter tusentals människor för att fira det västafrikanska landets 50-åriga frihet.

Möjligen var 68-årige John Kufours ord riktat mot de "gamlingar" - bland dem Zimbabwes ökände president, 83-årige Robert Mugabe - som också var på plats i Accra.

Eftersom Ghana den 6 mars 1957 var det första landet i Afrika söder om Sahara som blev självständigt från sin kolonialmakt har 50-årsfesten blivit en angelägenhet för hela den afrikanska kontinenten, och en strid ström av afrikanska prominenser har anlänt de senaste dagarna.

Ändå var självständighetsdagen i första hand de vanliga ghananernas dag. Även om långt i från alla som ville hade möjlighet att ta sig in på Självständighetstorget i centrala Accra där de officiella högtidligheterna hölls så lyckades ändå tiotusentals få plats inne i jättearenan. Flera gånger svajade dock läktarna betänkligt av trycket från den böljande människomassan. Samtidigt var hettan och fukten svår även om ett tjockt lager dis hejdade solen från att bli alltför brutal.

För dem som inte lyckades ta sig in på arenan fanns det gott om festalternativ ute på Accras gator. Många ansåg att det i själva verket var där som den "riktiga" festen pågick.

Många uttryckte oro för att festandet skulle gå överstyr - och den risken fanns förvisso. Samtliga tv-kanaler lockade dock med specialsändningar om man valde att stanna hemma.

Bland annat sände en kanal hela dagen en gammal journalfilm från 1953 där nationens fader, Kwame Nkrumah, höll sitt berömda frihetstal efter att Storbritannien släppt Ghana ur sitt koloniala grepp.

TT

Mer läsning

Annons