Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalistkonflikt rycker närmare

Annons

En arbetskonflikt på den svenska tidningsmarknaden rycker allt närmare. Ingen lösning hittades när facket Journalistförbundet (SJF) träffade medlarna på eftermiddagen.

I morgon ska SJF åter träffa medlarna och på fredag morgon, bara timmar innan tidsfristen löper ut, ska ett slutbud presenteras för parterna.

Om ingen lösning hittas då tas ett 70-tal tidningsredaktioner ut i arbetstidsblockad klockan 15.15 på fredag. SJF har också hotat att trappa upp konflikten på andra tidningar i en andra omgång.

Orsaken till konflikten är att förhandlingarna med arbetsgivarsidan - Tidningsutgivarna (TU) - om nytt kollektivavtal strandade i mitten av juni. SJF kräver bland annat högre löner till de sämst betalda medlemmarna, säkrare anställningsförhållanden och bättre skydd för upphovsrätten.

TU träffar i kväll medlarna för att diskutera problemen.

Journalistförbundet utvidgade tidigare i dag sitt varsel om stridsåtgärder ytterligare. Denna gång är det Norrköpings Tidningar som är föremål för det utökade varslet sedan facket ansett att arbetsgivarna försökt kringgå tidigare varsel om arbetstidsblockad genom att ändra i scheman utan förhandlingar.

Det utökade varslet gäller från klockan 16.00 den 24 augusti och avser förbud mot att under en vecka hantera material som kommer från andra utanför den egna redaktionen.

TT

Mer läsning

Annons