Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalisten som blev handelsutvecklare

/

Efter 15 år som journalist bytte Lotta Olin Persson spår och blev handelsutvecklare i Ludvika.
– Grunden var att jag ville utvecklas, jag var klar som videoreporter på TV 4, det fanns ingen vidareutveckling för mig.

Annons

Om Lotta Olin Persson skulle söka vidareutveckling inom sitt förra gebit som videoreporter skulle det innebära att hon skulle tvingas flytta från Ludvika, och det ville hon inte.

Under sina 15 år som journalist har hon varit verksam på Dalademokraten, DT och nu senast på TV 4. Nu arbetar hon som handelsutvecklare i Ludvika.

Lotta Olin Perssons vilja att utvecklas har drivit henne till att våga göra två viktiga hopp i karriären de senaste åren.

– Att gå från skrivande reporter till tv var egentligen mer dramatiskt än att hoppa på jobbet som handelsutvecklare. Videoreporter blev tre jobb i ett, som att du också skulle göra fotografens jobb och lite rörlig bild till.

– Att ta jobbet som handelsutvecklare var lite mer läskigt. För journalistiken kan jag, där finns få som kan slå mig på fingrarna, men jag trodde att det var det enda jag kunde, så det är klart att det var lite läskigt. Samtidigt ville jag göra något annat.

Lotta Olin Persson hade tittat efter olika jobb en ganska lång tid utan att hitta något hon var intresserad av. Plötsligt dök jobbet som handelsutvecklare upp.

– Jag tänkte att det kan jag väl göra, äntligen ett kul jobb på hemmaplan. Jag hade pendlat mellan Ludvika och Falun en rätt lång tid och det blev rätt tärande. Jag tänkte att här finns det möjlighet att få använda min kreativitet och möjligheten att utvecklas och få lära mig något nytt. Dessutom är jag nyfiken på att få driva eget företag och här skulle få lära mig det. Nu vet jag, jag är ju den som driver "företaget".

Hon konstaterar att hon hade ett roligt jobb på TV4 och att hon nu gick till ett roligt jobb, hon gick inte från något utan hon gick till något.

– Det är jätteviktigt i sammanhanget. Det var jättelätt. Det som var läskigt var ju inte att byta jobb utan att byta karriär. Jag kan fortfarande tänka "oj, kan jag det här", säger Lotta med ett skratt.

Som handelsutvecklare jobbar hon i en samarbetsorganisation bestående av kommunen, fastighetsägare, köpmän och företagare. Huvuduppgiften är att, precis som titeln säger, utveckla handeln och Ludvika centrum.

Första året har Lotta riktat in sig på att förstå vad det är hon egentligen ska göra som handelsutvecklare. Hon jobbar självständigt och presenterar sina idéer och upplägg för en styrelse. Ett uttalat stort mål är att Ludvika ska bli årets stadskärna 2019. Mycket av delmålen på vägen dit får hon sätta upp själv.

– Kortfattat handlar jobbet mycket om närverkande och att få andra att samarbeta, att skapa utveckling genom ett långsiktigt arbete. Det handlar också om att marknadsföra och att skapa evenemang och aktiviteter. Där har jag stor nytta av mitt gamla jobb, jag vet hur medievärlden fungerar.

Nu har hon jobbat som handelsutvecklare i ett år.

– Det känns skitbra, det gör det. Jag var in på mitt gamla jobb för en vecka sedan och innan hade jag funderat på hur det skulle kännas. Jag kände att jag var klar med det, jag var så himla klar. Jag har gjort helt rätt val. Visst jag älskar berättandet men jag ville jobba mer på djupet och det gick inte.

LÄS ÄVEN:

Ingenjören som också blev författare

Hälsorådgivaren som blev butiksägaren

Mer läsning

Annons