Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Journalisten Po Tidholm kommer till Långshyttan och Mora nästa vecka: "Det handlar om lokal mobilisering"

Lokala frågor och den växande klyftan mellan storstäderna och landsbygden står på agendan när kulturjournalisten Po Tidholm ger sig ut på turnén "Lokalsamtal". På måndag kommer han till Långshyttan och på tisdag Mora.
– Det handlar om lokal mobilisering och om demokratiarbete, säger han.

Annons
Kulturjournalisten Po Tidholm är ute på turnén

Ett stort antal svenska orter står som värd när Po Tidholm föreläser och modererar panelsamtal med lokala företrädare från politiken, näringslivet och ideella organisationer. Tidpunkten för turnén, som inleddes den 27 mars, är inte slump då lokala frågor trängs undan när det är valår, säger Tidholm.

Särskilt hans hjärtefråga: den om hur landet drabbas av klyftorna mellan stad och landsbygd.

- Det här är en fråga som normalt sett kanske kan blomma upp i mellanvalsperioder, men så fort man går in i skarpt läge i valrörelser så blir den i regel ganska nedprioriterad _ tyvärr även på det lokala planet. Det kan tyckas något ironiskt, eftersom Sverige består av landsbygder och landsbygdskommuner till stor del. Men eftersom de lokala partierna är förlängningar av de nationella partierna blir den nationella agendan även den lokala agendan, säger han.

När Po Tidholm föreläste om sin essä- och reportagesamling "Norrland" för några år sedan var intresset från lokalpolitikerna svalt.

- Då var krismedvetandet i svenska kommuner ganska lågt. Man levde fortfarande med en stark idé om att man skulle kunna lösa eventuella kriser med attraktivitetsarbete och marknadsföring. Mina berättelser passade inte in i det, därför var man monumentalt ointresserad av dem, säger han.

Den här gången har det inte varit några svårigheter med att få politikerna att närvara. Men viktigast av allt är att de som vill lufta sin oro eller ställa frågor också dyker upp, säger Tidholm.

- Det här handlar om lokal mobilisering och om demokratiarbete. Det finns ett självändamål i att människor träffas och pratar med varandra, ser varandra och lyssnar på varandra.

Klara namn för panelen i Långshyttan är:

Mats Dahlström (c)

Ola Gilén (s)

Allan Matsson (kommunlistan)

Lennart Mångs, (m)

Lisa Fröbel, Hela Sverige ska leva Dalarna

Moderator är Ylva Lundkvist Fridh

Panelen i Mora består av:

Anna Hed (c)

Lennart Sohlberg (s),

David Örnberg (v)

Fredrik Blom, (mp)

Jörgen Öhrström (l)

Malin Höglund (m)

Lennart Sacrédeus (kd)

Moderator är författaren Kåre Olsson

Patrick Stanelius/TT

Fakta: Po Tidholm

Journalist och kulturkritiker.

Gav ut essä- och reportagesamlingen "Norrland" 2012.

Har även skrivit boken "Läget i landet" (2015) och gjorde i fjol ljudreportaget "Järnburen" med musik av The Tallest Man on Earth.

Gör även podcasten "Norrlandspodden" tillsammans med journalisten Sofia Mirjamsdotter.

Den 23 april klockan 18.30 kommer Lokalsamtal till Folkets Hus i Långshyttan och den 24 klockan 19.00 till Mora Folkhögskola.

Den 23 maj kommer han till Smedjebacken.

Mer läsning

Annons