Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jourhem informerades inte om att ett barn hade Hepatit B – JO kritiserar dalakommunen

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot kommunstyrelsen i en dalakommun.
Detta efter att ett jourhem i kommunen inte fick någon information om att en flicka som placerades i jourhemmet hade Hepatit B, vilket är en allmänfarlig sjukdom.

Annons

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot kommunstyrelsen i en dalakommun. Kritiken handlar om att ett jourhem i kommunen inte fick information om att en flicka som placerats i jourhemmet hade Hepatit B.  Foto: Skärmdump från JO:s hemsida, www.jo.se

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Fast i bilkö på vintern – här är vad du måste tänka på och de saker du bör ha i bilen

Här är PRO-matkassen billigast och dyrast – se hela listan på butiker i Dalarna

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

SÅ KÖPER DU PLUS

Några dagar efter att flickan hade kommit till jourhemmet berättade hon att hon hade sjukdomen Hepatit B. Detta fick till följd att flickan akut omplacerades. Jourhemmet har i sin anmälan uppgett att de aldrig hade tagit emot flickan om de hade känt till detta.

JO skriver i sitt beslut att Hepatit B räknas till gruppen allmänfarliga sjukdomar enligt smittskyddslagen (2004: 168) och att "den som har en allmänfarlig sjukdom har en skyldighet att i vissa fall själv informera om smittan till andra människor som han eller hon kommer i kontakt med (2 kap. 2 § smittskyddslagen)".

I dalakommunens svar till JO skriver en tjänsteman att "Händelseförloppet under placeringsdagen var intensivt och allt skedde under några få timmar. Informationen om flickans sjukdom har inte medvetet undanhållits från jourhemmet. Att flickan själv nämnt att hon har Hepatit B glömdes bort i den akuta situationen och under dagarna därefter. Undertecknad hade heller inte en tanke på att Hepatit B är en sjukdom som lyder under smittskyddslagen".

I sitt beslut skriver JO att "för att hemmet ska kunna ta hand om barnet på ett bra sätt behöver socialtjänsten givetvis ge hemmet viss information om barnet. Att ett placerat barn har en allmänfarlig sjukdom är enligt min mening en sådan uppgift som det är uppenbart att hemmet behöver få information om. (...) Att jourhemmet inte fick information om flickans sjukdom verkar ha berott på ett förbiseende från förvaltningens sida (...) Kommunstyrelsen kan inte undgå kritik för att informationen inte lämnades till jourhemmet".

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons