Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jouren känner fortsatt stöd efter tv-program

Annons

Sveriges television har i två program granskat Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (Roks). I programmen framkom bland annat att det i Sverige ska finnas ett manligt nätverk som ägnar sig åt satanism och rituella barnamord.

- Jag kan ju inte säga att det är osant, men jag har svårt att tro att det har hänt. För oss är det helt okänt och inget någon av oss här i Borlänge har hört talas om, säger Ylva Ericsson, ordförande i Kvinnojouren i Borlänge.

De uttalanden Roks ordförande Ireen von Wachenfeldt gör i programmet, om att män är djur och att hon säger nej till behandling av män som slår kvinnor, tar Ylva Ericsson avstånd från.

- Vi har istället agerat aktivt för att få fram en sådan behandling i vår region, säger Ericsson.

Om kvinnojourer över huvud taget ska samarbeta med manliga nätverk är en viktig principfråga inom organisationen.

- Vi här i Borlänge tycker att man ska det medan man från centralt håll är mer tveksam. Den här frågan är en av dem vi tänker diskutera med Roks förra ordförande Angela Beausang som kommer hit nästa vecka, säger Ylva Ericsson.

Har du förtroende för Ireen von Wachenfeldt?

- Om det är så att hennes uttalanden inte blivit förvanskade av tv, så har jag inte längre förtroende för henne. Men hon säger själv att uttalandet om att män är djur är ett citat från en recension. Det är svårt att svara innan allt blir utrett.

Det finns flera kvinnojourer som planerar att gå ur riksorganisationen. Är det något ni i Borlänge diskuterar?

- Nej, det har vi inga tankar på.

Har ni fått några reaktioner efter programmet?

- Inte så många, och de som kommit har skickats till alla kvinnojourer i hela landet. Folk verkar inte koppla ihop oss med programmet, vilket känns bra.

Och från kommunen?

- Peter Hultqvist har tagit kontakt med mig och det känns skönt att få bekräftat att kommunen också har förtroende för oss.

- Vi har över huvud taget ett bra stöd från kommunen. Vi får 650 000 kronor för 2005, vilket innebär 14 kronor per invånare. Det finns kommuner som inte ger en krona.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons