Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbssäsongen lider mot sitt slut

Annons

Nu är det bara två veckor kvar på jordgubbssäsongen på Brandts självplock i Västerby.

- Det har varit en bra, men kort och intensiv jordgubbssommar i år, säger Ingemar Brandts.

Brandts självplock öppnade söndagen efter midsommar. Då var det den tidiga jordgubbssorten Honai som gällde. Efter den tog jordgubbssorten Korona över, men nu börjar den ta slut.

- I morgon ska vi börja plocka Pegasus. Det är en stor och söt sort, säger Ingemar Brandts.

Årets jordgubbssäsong har varit ovanligt kort och intensiv. Ovanligt är också att jordgubbarna i år har mognat samtidigt över hela landet. Det har gjort att pris-erna dragits ner.

- Det har dessutom varit svårt att hinna med att plocka eftersom bären mognat så fort. Men det har varit fina bär, helt utan mögel, säger Ingemar Brantds.

Enligt Ingemar Brandts så är de flesta som kommer till själv-plocket medelålders par som plockar för vinterbehovet. De yngre som kommer plockar ofta lite mindre och äter istället upp bären nu under sommaren.

Förutom till självplock så säljer Brandts också till grossister. Hittills i år har cirka 40 000 liter sålts till olika grossister. De jordgubbarna plockas av sommararbetare och säsongsanställda från Polen. Tidigare somrar har det varit några plockare från Ukraina som kommit varje år, men nu får han inte längre anställa dem.

- AMS, arbetsmarknadsstyrelsen, har dragit in säsongsarbetartillståndet för folk utanför EU. Jag tycker det är ett ålderdomligt beslut att bygga murar runt EU på det här sättet. Det ska väl inte spela någon roll var man kommer ifrån, man ska väl kunna arbeta och få samma lön ändå, säger Ingemar Brantds

SUSANNE OHLIN

Mer läsning

Annons