Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordgubbar blev polisfråga

Annons

Under onsdagen blev marknadsföringen av svenska jordgubbar vid Stora torget i Falun polisanmäld.

Polisen konstaterar att det bland försäljarna i Falun råder olika uppfattningar om ifall det är möjligt att sälja svenska jordgubbar fortfarande. Därför gjorde polisen under gårdagen vissa efterforskningar:

- En grossist uppgav att det går att få tag i svenska jordgubbar i Skåne fortfarande. Andra vi varit i kontakt med säger att det inte går. Vi har inte entydigt kunna slå fast vad som gäller, säger stationsbefäl Sören Sandell.

För en vecka sedan kunde tidningen berätta om den tveksamheten inför möjligheten att få tag på svenska jordgubbar till torghandeln.

- Det finns inte svenska bär att få tag i till de priserna längre, det är jag övertygad om. De är slut. Det beskedet får jag från våra grossister. Visst kan man hitta jordgubbar som är växthusodlade i Sverige, men då blir det helt andra priser, säger en försäljare som själv säljer jordgubbar från Belgien.

Men försäljaren vid torget som i går marknadsförde svenska jordgubbar för 19,90 kronor litern säger att det är svenska bär.

- Det är det löfte jag fått från min grossist. Vi känner oss trakasserade och har också vänt oss till polisen, säger Fuat Ortac.

Stefan Ragnarsson vid Pigges frukt, är grossisten.

- Det finns fortfarande svenska jordgubbar att få tag i. Inga större mängder, men några odlare som halmat fälten kan fortfarande leverera, säger Ragnarsson.

Fuat håller med om att det är viktigt att berätta om bären kommer från Sverige eller inte.

- Jordgubbarna från Sverige är i allmänhet sötare och godare, så visst är det viktigt.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons