Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksministern fick genpotatis

Annons

Jordbruksminister Eskil Erlandsson fick vid ett besök i Tingsryd på lördagen motta glasburkar med genmodifierade potatisar av aktivister från miljöorganisationen Greenpeace.

Greenpeace överlämnade potatisarna som en protest mot grödor med antibiotikaresistenta gener.

"Eftersom Jordbruksverket inte sätter några rimliga gränser för användningen av grödor med dessa gener uppmanar vi jordbruksministern att göra det", sade Kathleen McCaughey, Greenpeace talesperson i GMO-frågor.

Organisationen överlämnade också en rapport från EU:s läkemedelsmyndighet, EMEA. Rapporten slår fast att just den gen som potatisen innehåller kan vara ett hot mot den grupp antibiotika som är ett viktigt redskap i kampen mot TBC.

"Det är helt oacceptabelt att Jordbruksverket godkänner fältförsök med grödor som innehåller antibiotikaresistens, trots att en så tung instans som EMEA klargjort riskerna, säger Kathleen McCaughey.

Den 28 juni röstar EU-länderna om ifall den aktuella potatisen skall godkännas för kommersiellt bruk. Potatisen är inte framtagen för att ätas utan för papperstillverkning. Men Greenpeace anser att genmodifierade grödor inte går att kontrollera och att det alltid finns en risk att de sprider sig.

TT

Mer läsning

Annons