Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordanier sägs ha planerat Bushmord

Annons

Tre män har ställts inför rätta i Jordaniens huvudstad Amman, anklagade för planer på att mörda USA:s president George W Bush och angripa USA:s och Danmarks ambassader i staden.

Trion Nidal Momani, Sattam Zawahra och Tharwat Ali Draz greps den 28 november i fjol, dagen innan Bush kom till Jordanien för att träffa kung Abdullah och Iraks premiärminister Nuri al-Maliki.

Några närmare detaljer om attentatsplanerna framgick inte när åtalsakten presenterades på onsdagen, och inte heller varför de tre hade valt att sikta in sig på amerikanska och danska intressen.

Bushs besök i Amman den 29-30 november ägnades huvudsakligen åt överläggningar om hur våldet i Irak ska kunna kuvas. Året före drog en våg av muslimsk vrede över världen sedan den danska tidningen Jyllands-Posten publicerat skämtteckningar om profeten Muhammed. Antidanska protester förekom då också i Jordanien.

De tre misstänkta, alla i 20-årsåldern, sades vara vänner från Zarqa nordöst om Amman och sympatisera med islamistiska religiösa åsikter om vikten av "jihad", heligt krig. Från Zarqa kom också den sunnimuslimske extremistledaren Abu Musab al-Zarqawi, som ledde al-Qaidas irakiska gren innan han dödades i en amerikansk bombräd i fjol somras.

TT

Mer läsning

Annons