Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordägare kritiserar förbudsskyltar

Annons

Just nu leder lantmäteriet en förrättning för att bilda en vägförening för den sista biten av Dalhallavägen - från Västberg, förbi Dalhalla till Östbjörka. Kommunen driver på frågan. De anser att det är viktigt att Dalhallavägen får en mer tydlig och driftsansvarig ägare.

Markägarna står som formellt ansvariga. De tycker att det är orättvist att de ska stå för ansvar, underhåll, kostnader och drift av en väg som till största delen nyttjas av konsertarenan Dalhalla.

Under hösten har kommunen satt upp förbudsskyltar mot tung motortrafik vid bron över Draggån. Tilltaget retar skogsägare som deltar i förrättningen.

-Det drabbar direkt oss som har skog i området. Det blir svårare att få ut timret när tung trafik inte får åka över bron. Vad menar kommunen med detta? Har bron tidigare varit farlig för den tunga trafiken? säger en skogsägare tidningen talat med.

Förbudet gäller dock inte busstrafik. Bussar till och från Dal-halla får använda bron.

- Kommunen påpekar jämt att vi har det formella ansvaret, men fattar ändå beslut om vägen. Beslut som samtidigt drabbar markägarna. Jag ifrågasätter om kommunen över huvud taget kan göra så här, säger skogsägaren.

Kommunen slår ifrån sig kritiken.

- Vi har på egen hand tagit på oss ansvaret för bron över Draggån. Detta för att garantera Dalhallabussarnas säkerhet. Samtidigt står det klart att bron inte är gjord för tung lastbilstrafik. Vi har som kommun även ett säkerhetsansvar. Därför har vi satt upp förbudsskyltarna, säger kommunens samhällsplaneringschef Leif Kratz.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons