Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonny Jones ska inte lägga sig

Annons

Att lönenivån för ett stort antal anställda inom Rättviks kommun är för låg råder det ingen tvivel om. Att som kommunledning ha synpunkter på det är inte fel. Jonny Jones har alla möjligheter att verka för ökade resurser till olika nämnder och därigenom öka förutsättningarna för högre löner för eftersatta grupper.

Jonny Jones har i uttalande för media lovat en låglönesatsning i budget 2006, han har sagt att det handlar om extra pengar utöver det centrala avtalet.

Men Jonny Jones ska inte förekomma stundande förhandling mellan kommunens och kommunals förhandlare. Det har han gjort i och med att han lovar vissa utvalda eftersatta grupper 100 kronor mer i månaden än centrala avtalet ger.

Vad han därmed gör är att sätta den övre nivån för de av kommunalrådet utvalda yrkesgrupperna. Det finns även flera andra yrkesgrupper som har sämre löner än de Jonny Jones valt ut som också bör få del av en höjning av de lägsta lönerna.

Inom alla nämnder och framför allt de mest personalkrävande som socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden har alla medarbetare på ett eller annat sätt fått stå tillbaka för att uppnå balans i underfinansierade budgetar.

Kommunstyrelsens ledande roll kommer till uttryck i kommunallagen kapitel 6, 1 och 2 paragraf. Men man får då komma ihåg att kommunallagen inte ger kommunstyrelsen kommandorätt över övriga nämnder.

Följaktligen kan inte ökade anslag till en nämnd inte öronmärkas för ökade löner.

ANDERS BJÖRKMAN (S

Mer läsning

Annons