Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johannisholms camping populär bland holländare

Annons

Holländska har varit det dominerande språket på Johannisholms camping i sommar. Där har varit fullbelagt nästan hela tiden och Peter Rozema och Paulien van Bruggen som driver anläggningen har hänvisat många gäster till Venjan.
Allt såg mycket bra ut, fram till i onsdags då Vanåns vatten började översvämma campingen.
– Det har gått mycket bättre än vi räknat med, berättade Paulien då vi besökte campingen i tisdags förmiddag. Hon och Peter som båda kommer från Holland tog över campingen och restaurangen i maj förra året. Sedan nyår arrenderar Göte Lund och Marie Jonsson restaurangen, detta har gjort det möjligt för Paulien och Peter att ägna sina krafter åt campingen.
De har marknadsfört sin verksamhet på en friluftsmässa i Holland och så genom sin hemsida. Men de samarbetar också med två holländska researrangörer som skickar turister till Sverige.
– Vi har fått mellan 60-80 personer som kommit hit med bussar varje vecka. De här resenärerna är inte äldre än 39 år och på campingen bor de i tält, där finns en tältplats som liknar ett indianläger med en stor Moskoselkåta som samlingsplats.
20-årige Tim Scheffers som studerar till lärare kom till Johannisholm tillsammans med tre kompisar, i en grupp på 21 personer. De bor i indiantälten och ägnar dagarna åt olika friluftsaktiviteter som vandring i skogen, kanotpaddling, fiske och bågskytte. De har också tillbringat en natt vid Venjanssjön.
– Jag känner mig hemma här, förklarar Tim. Han hade väntat sig bättre väder än det regn som varit de senaste dagarna men den goda atmosfären som råder vid campingen gör att vädret inte spelar så stor roll.
Indiantältslägret ligger så pass högt att de som bor där inte drabbats av de senaste dagarnas översvämning.
Peter och Paulien erbjuder gästerna en mängd olika aktiviteter och de gör utflykter till Lyberget och Gnupen som ligger i Malungs kommun.
– Holländarna vill ha någonting att göra på semestern, här kan de vara aktiva samtidigt som naturen ger dem möjlighet att koppla av från stressen där hemma.
I sommar har det alltså gått över förväntan bra att fylla campingen, lite svårare blir det förmodlingen under vår och höst.
– Vi ska försöka locka hit skolor och företag, berättar Peter och Paulien som haft en grupp med 20 holländska advokater där. De var bland annat ute och vandrade, cyklade och paddlade kanot.
Då det lugnar ner sig frampå höstkanten ska Peter och Paulien försöka fundera ut vad de ska erbjuda turister som vill komma till Johannisholm på vintern.
– Vi vill veta att det kan bli någonting bra innan vi gör en sådan satsning. Det är viktigt att gästerna blir nöjda.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons