Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna satsar allt på musiken

Annons

Johanna Östling studerar vid musikkonservatoriet i Falun, där hon läser tredje och sista året på det specialinriktade programmet för klassisk musik. Här utbildas blivande proffsmusiker - och det är just yrkesmusiker som Johanna Östling bestämt sig för att bli.

- Det var väl för några år sedan som jag slutgiltigt bestämde mig för att det är det här jag ska satsa på. Jag har spelat fiol i många år, men sedan två år är viola, eller altfiol som det också kallas, mitt huvudinstrument, berättar Johanna Östling.

Det var genom ett upprop från musikkonservatoriet, där violinister som ville gå över till viola uppmanades att söka, som Johanna Östling fick idén att byta huvudinstrument.

Valet att bli violast - som vioala-spelarna kallas - är ingenting hon ångrar. Violan är ett instrument med relativt få utövare, vilket gör att violaster är eftersökta.

- Det är större chans att få jobb som violast än som violinist. Det märks redan nu, i skolan, att jag får många uppdrag och får spela i många olika sammanhang.

Johanna Östling spelar bland annat i musikkonservatoriets stråkkvartett, stråkorkester och symfoniorkester, men också i en rad andra sammanhang. Ofta musicerar hon tillsammans med systern Sofia, som spelar piano och orgel.

- Vi har ett väldigt givande utbyte. Förutom att spela ihop skriver och arrangerar vi musik tillsammans.

Johanna lägger ned det mesta av sin tid på musiken. Förutom att spela i orkestrar och andra konstellationer tillsammans med andra, blir det naturligtvis mycket individuell övning.

- Jag övar individuellt kanske fyra timmar varje dag, och är i skolan från morgon till kväll, berättar den unga Gagnefsmusikern.

Men att hon måste lägga ned väldigt mycket tid på att öva för att uppnå sitt mål att bli proffsmusiker är inget bekymmer - tvärtom.

- Jag blir snarare nervös om jag inte får öva. Det kliar i fingrarna, säger Johanna Östling.

- Och att få spela inför publik under en konsert, och att då göra allting rätt, är en härlig känsla.

I onsdags kväll medverkade Johanna Östling i julkonserten i Gagnefs kyrka, där Anders Soldhs orkester framträdde tillsammans med Rättviks kyrkokör och Evert Sandin.

- Det var kul. Det är ett bra gäng och vi hade ett varierat program med inslag av både folkmusik och jazz.

Efter gymnasiet vill Johanna Östling givetvis fortsätta sin musikutbildning.

- Jag ska söka till musikhögskolan. Men kanske läser jag en påbyggnadsutbildning vid musikkonservatoriet i Falun innan dess, säger hon.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons