Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johanna är flygvärdinna i Abu Dhabi

Annons

Sedan drygt två år är hon anställd på Edihats Airways i Abu Dhabi. Hon började när flygbolaget var nytt. Nu är hon en av veteranerna och kabinchef under flygningarna för en personal-styrka som hämtats från 85 nationaliteter. Det är många kulturer Johanna ska förena till ett förstklassigt jobb under varje flygning.

- Det gäller att vara dip-lomat och kunna jämka när rumänska känslostormar inte kommer överens med thailändsk ödmjukhet, säger Johanna med ett leende som lugnat resenärer på väg till världens alla hörn.

Flygbolaget har destinationer till 35 länder, till exempel New York dagligen och exotiska mål som Bangladesh och Sri Lankas huvudstad, Colombo.

Tidningen träffar henne i föräldrarnas kök. Hon sitter och slår in julklappar i total avsaknad av stress. Ändå fyller Johanna år på julafton. Fast hon var ute i god tid med ansökan om ledighet över jul och nyår, tyckte arbetsgivaren, från det statligt ägda bolaget i Förenade Arabemiraten, att det räckte med dagarna kring nyår.

Johanna har visserligen sluppit det svenska, lätt panikslagna, upploppet mot julen. Hon kan njuta av julfriden när tempot inför högtiden varvat ned till stillsam gemenskap. Ändå hade det varit kul att fira födelsedag och julafton på rätt datum.

- Det känns lite märkligt. För några år sedan kände jag: Aldrig mera Sverige. Det som jag inte gillade då, skogen, sjöarna, sysslolösheten eller allt annat jag ville glömma för alltid, känns okej att längta efter idag.

Hon tror att förändringen kom i augusti förra året. Hon hade med sig två aus-traliensiska killkompisar till Orsa.

- Jag visade dem till alla sevärdheter i trakten. Alla tre suckade vi. Vad vackert! Jag avslöjade mig själv. Tidigare hade jag inte varit tillräckligt mogen för att se efter ordentligt.

För att nå den insikten har det tagit Johanna nästan sex år av boende utomlands.

- Jag har bestämt mig för att flytta hem till nästa höst och börja läsa kriminologi på universitetet i Stockholm.

Samtidigt ångrar hon inte för en sekund att kunnat ta del av olika kulturer runt om jordklotet.

Hon var endast 16 år när hon flyttade till Spanien och vikarierade hos prästen Bo Wallin vid Svenska kyrkan i Fuengirola vid sydspanska solkusten.

Totalt blev det tre år i "Fuengi".

- Jag hann med att jobba på hotell och restauranger samt som fastighetsmäklare, under slutet av Spanienvistelsen, då jag visade lägenheter för spekulanter.

En bonus med vistelsen var att Johanna lärde sig flytande spanska, även om det tog ett år innan hon förstod vikten av att studera in språket.

Efter "España" blev det några år i främst Stockholm, där hon läste in gymnasiekompetens på ett år för att kunna leva upp till sin dröm, en utbildning till advokat.

- Jag började på juristlinjen och det räckte med ett år för att spräcka den illusionen.

Tragglet med det juridiska regelverket, och insikten om att hon endast kunde få juristjobb i Sverige, gjorde att Johanna började kolla Arbetsförmedlingens hemsida med utlandsjobb.

- Jag hade inte haft en tanke på att bli flygvärdinna. Ett rekryteringsföretag sökte dock den personalkategorin till Abu Dhabi. Grundläggande krav var 20 år och minst en 1,65 meter lång.

"Hej, jag heter Johanna. Jag är så här lång och så här gammal". Det var det enda Johanna skrev med bifogat foto i sin ansökan.

Hon kallades till två intervjuer och fick nästan omgående erbjudande om anställning. Johanna var tvungen att bestämma sig direkt för en biljett var bokad på ett plan till Abu Dhabi.

Det blev ja och våren 2004 åkte hon ned, tillsammans med 16 nyanställda svenskar i samma plan.

- När vi kom hade bolaget fem flygplan och totalt 240 flygvärdinnor. Sedan har utvecklingen gått i rasande fart. Nu är det 3 000 flygvärdinnor anställda.

Förenade Arabemiraten är en sammanslagning av sju shejkdömen. 1968 fanns 168 000 invånare. Nu är det ett par miljoner. Lokalbefolkningen utgör endast 20 procent och 80 procent är invandrare från 85 olika nationer.

Efter sex veckors introduktionkurs började Johanna sin anställning och varje år sker fortbildningskurser vid sex tillfällen.

- Vi bor i personalbostäder i Abu Dhabi. Alla svenskar bor på samma våningsplan.

Arbetsgivaren är krävande.

- Vi får schema den 28:e i varje månad för en månad framåt. Det är åtta lediga dagar. Ställs kravet att du ska jobba på ledig dag, är det bara att säga ja. Den dagliga satsningen med flygningar till New York kräver stor befintlig personalstyrka, då rekryteringen släpat efter.

Johanna tycker att jobbet ger henne fantastiska förmåner att komma ut i världen. Ofta innebär rutterna dygnslånga uppehåll på avlägsna destinationer, där hon får bo på hotell, slappna av i fina miljöer och shoppa och ändå få betalt.

- Då känner jag mig priviligerad.

Angående livet i Abu Dhabi har Johanna vant sig.

- Utvecklingen där är enorm. Det känns som att kliva in i ett Disneyland med detta överflöd på pengar som ska omsättas. Det byggs bland annat konstgjorda öar med palmer för lyxboende och nästa projekt är ett hotell som flyter i luften, byggt på luftkuddar.

Värmen är extrem på sommaren. Då gäller vistelse i lufkonditionerade affärer, restauranger, bilar eller hemma i bostaden. 50-gradig värme utomhus går inte att vistas i.

Klädseln är beduinklädsel, dishdash, för herrar och abayh, svarta slöjor för kvinnor.

- Det är inget absolut krav och du kan gå klädd hur du vill, men ofta är det mest praktiskt att bära abayh utomhus.

Den brottsliga verksamheten är obefintlig. Johanna kan lämna en väska öppen på ett bord i 20 minuter utan att något händer.

- Maten vi äter i lägenheten beställer vi. Oftast från någon libanesisk restaurang, konstarar Johanna.

Det senaste halvåret har hon börjat studera arabiska och hoppas kunna språket flytande, när hon flyttar hem till Sverige i sommar.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons