Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan satsar på biltillbehör

Annons

Det var faktiskt lite av en slump att Johan Lång började ägna sig åt bensinstationer.

- Jag stack till USA efter tvåan i gymnasiet och pluggade ett år där. Sedan åkte jag hem och gick sista året i Sverige. Men sedan åkte jag tillbaka till USA och jobbade åt en trädgårdsfirma i South Carolina sju månader. När jag kom hem därifrån i januari 1987 behövde jag jobb.

Johan hade tur. En av hans kompisar hade börjat jobba på OK Sturegatan.

- Han berättade att de sökte extrafolk. Och jag sökte jobbet och fick det.

När han ryckte in i lumpen fortsatte han att jobba på OK på helgerna.

- Efter att jag muckat blev det mer och mer jobb på OK. Och så småningom fick jag en fast tjänst.

Så småningom fick han också vikariera som stationschef. Och i slutet på 90-talet blev han stationschef för OK Sturegatan. Där blev han kvar till 2004.

- Men när jag fick erbjudandet att ta hand om OK Hälsingberg istället, slog jag till. Det är en roligare butik att jobba med. Gott om ytor och möjligheter att exponera varor. Dessutom har vi hela nio gör det självplatser.

Bensinstationsmarknaden är en tuff bransch.

Bensinförsäljningen ger inte mycket överskott.

- Många satsar på att skaffa ett omfattande livsmedelssortiment, säger Johan. Och det hade vi också förut. Men konkurrensen har hårdnat sedan alla nya lågprisbutiker med kvälls- och helgöppet kommit. Förr kunde kunderna storhandla på en bensinstation - numera blir det bara kompletteringsköp.

Johan satsar istället på att ha ett stort urval av biltillbehör och reservdelar till bilar.

- Som alla andra mackar har vi också börjat sälja korv och smörgåsar, säger Johan. Den sidan kommer att utvecklas vidare. Det är klart att vi ska få ett utökat serveringssortiment - men jag vet inte riktigt när.

Johan hade en gång i tiden också en idrottskarriär på gång. Han spelade basket och var en riktigt duktig guard och playmaker, som hade blicken för spelet och ofta hellre lade en snygg passning än slogs om bollen under korgen.

- Det började när jag gick i fyran. Jag började spela med KFUM basket, och när jag blev äldre fick jag spela i A-laget. Men tyvärr fick jag så småningom problem med en axel, så jag fick "stiga av".

Men Johan gjorde länge en god insats "vid sidan av" också. Han var i flera år assisterande tränare - bland annat under Magnus Ljung.

Några år var han också headcoach.

- Men idag tittar jag inte ens på Falu Baskets hemmamatcher, säger Johan, och ser nästan lite förlägen ut. Tiden räcker inte till.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons