Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan hemma från Pakistan

Annons

De senaste åren har Johan Rosengren blivit en erfaren hjälparbetare inom Räddningsverkets snabbinsatsorganisation. Tre gånger har han med kort varsel givit sig ut med svenska Räddningsverket på hjälparbete i världen - i Afghanistan efter talibanernas fall, till staden Basra i södra Irak i samband med bathpartiets fall och till Pakistan dagarna efter en av de kraftigaste jordbävningarna i modern tid - 7,6 på richterskalan.

Johan har varje gång tjänstgjort som kock i den grupp som verket skickat ut.

- Det är oerhört arbetsamt att vara först på plats och bygga upp en fungerande organisation från ingenting. Men samtidigt är det också det som är spännande och intressant, säger han.

Arbetet i sig är inte glamoröst.

- Man jobbar från morgon till kväll. Tiden är alltför knapp för att exempelvis ta sig utanför basen och uppleva landet. I Afghanistan fick jag ändå lite fritid den sista tiden. Det kom en medarbetare till från Sverige, sedan anställde vi även en tredje kock lokalt. Med tre i köket kunde vi lägga upp ett schema. Då kunde jag exempelvis följa med helikoptertransporter ut i hjälpområdet - och fick en chans att uppleva Kashmir.

Johan har lärt sig mycket på sina uppdrag.

- Trots allt jobb och instängdhet på en bas så får man inblick i kulturen där man verkar. I Pakistan har jag exempelvis fått lära mig hur mat ska tillredas och hur djur ska slaktas för att en praktiserande muslim ska kunna äta det, säger han.

Svenska Räddningsverket flög iväg från Göteborg den 16 oktober, åtta dagar efter jordbävningen.

- Uppdraget var att bygga upp en bas för 60 personer. Snabbt blev det 80 FN-anställda i basen. Den sista tiden fanns över 100 personer boende i basen, förutom de 14 från räddningsverket. Det var inte helt lätt att hitta möjligheter för att få in råvaror och ordna maten, säger Johan.

Den svenska personalen, bestående av tekniker, sjukvårdare, sambandspersonal och kockar, förmedlade även material från svenska staten.

- Bland annat skickade vi ut totalt 1132 tält för vinterbruk, byggnadsmaterial och tusentals filtar. Hjälparbetet verkar ha fungerat överlag för alla organisationer och kommit de behövande till del, säger han.

Spåren efter jordbävningen i Pakistan är dock fortfarande stora.

- Det har på vissa ställen kommit igång rivningsarbete av drabbade områden och hus. Men återuppbyggnaden dröjer. De flesta vill avvakta vintern innan de bygger upp det som raserats, säger Johan Rosengren.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons