Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jofahjälm i rondellen

Annons

Svar till Tomas Jonsson, den 28 december.

Säkert har du, Tomas Jonsson, de flesta Malungsbors stöd och så även mitt, när du i din insändare föreslår en staty av Niss Oskar.

Just det! Men gör inte Niss Oskar till ett rundningsmärke, ståendes mitt i rondellen. Där kan ingen stanna till för att närmare titta på statyn. Där kan man inte heller ha någon informationstavla som berättar om Niss Oskar, vem han var och vad han har uträttat som kreativ industriman i vår kommun.

Välj i stället något som kan stå som ett monument över Niss Oskars största skapelse - Jofa.

Niss Oskar var mycket stolt över Jofa och mycket glad över företagets utveckling och expansion i Malung.

På hans 90-års dag uppvaktade vi honom i hemmet med Jofa guldhjälm samt Tre Kronor-tröja med nr 90 och hans namn broderat på ryggen. Han uttryckte då till Jofas vd Johnny Martinsson, sin glädje och stolthet över Jofas starka ställning runt om i världen.

Jofa grundades 1926 av Niss Oskar och 2006 kan företaget stoltsera med att man i 80 år skapat sysselsättning för människorna i bygden.

Så om Niss Oskar själv finge bestämma skulle en stor Jofahjälm sväva 6-7 meter över rondellen, där hundratusentals bilar passerar. Ett sådant monument skulle Niss Oskar känna sig hedrad av, där han sitter i sin himmel och kikar ner på sitt älskade Malung.

STURE MATSSON, MALUNG

Mer läsning

Annons