Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jodenius i tårar i rätten

Annons

Rättegången om folkpartiets dataintrångsskandal mot socialdemokraterna under valrörelsen är nu inledd i Stockholms tingsrätt. Sex personer är åtalade, bland andra förre fp-partisekreteraren Johan Jakobsson, som tidigare i dag nekade till brott.

SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, som misstänks för dataintrång, berättade i rätten hur han nämnde lösenordet för sin vän Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Väst.

Sörman nämnde hur enkelt lösenord som s-partiombudsmannen använde sig av. Sörman förnekar att han visste att lösenordet gav tillträde till Sapnet, socialdemokraternas interna datanät.

Johan Jakobsson nekar till brott. Också partiets presschef Niki Westerberg, misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Per Jodenius, tidigare pressekreteraren i LUF, erkände utan omsvep att han loggat in på Sapnet. Han gjorde det sedan han fått koden av Nicklas Lagerlöf.

Enligt Jodenius uppmanades han av henne att vara försiktig.

Per Jodenius berättade bland annat hur han på nytt loggade in på Sapnet och då hittade information om socialdemokraternas äldrevårdskampanj.

Efter ytterligare några inloggningar frågade Niki Westerberg honom om han hade någon ny information att lämna.

Han skickade senare en annan rapport till Niki Westerberg och totalt gav han henne ett tiotal dokument som han hittat på nätet.

Enligt Jodenius hade Niki Westerberg klart för sig hur han kom över informationen.

Vid ett tillfälle delgav han även folkpartiets nuvarande partisekreterare Erik Ullenhag uppgifterna om äldrevårdskampanjen.

Enligt Jodenius förstod inte Ullenhag varifrån informationen kom.

Han erkände att han loggat in sig ett 130-tal gånger på Sapnet och beklagade detta djupt.

Per Jodenius var samlad under hela förhöret men när han fick berätta om hur medierna jagat honom och hur hans familj drabbats kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

Jakobsson är åtalad för "anstiftan till anstiftan till dataintrång". En gärning som inte är kriminaliserad i svensk lag, hävdade Samuelsson i rättssalen.

Advokaten Per|E Samuelsson uppgav för journalister att åklagaren gett efter för det allmänna trycket och åtalat Johan Jakobsson.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson Per Jodenius att kontakta en journalist för att denne skulle gå in på Sapnet för att ta fram ofördelaktiga uppgifter om socialdemokraterna. Detta förnekas av Jakobsson. I stället pekade hans advokat på att Jakobsson agerat för att få slut på dataintrången.

Jakobsson har uppgett att han via Niki Westerberg den 15 mars 2006 fick veta att Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till Sapnet. Jakobsson kontaktade Jodenius och förbjöd honom att logga in fler gånger och sade till honom att radera användarnamn och lösenord.

För att styrka berättelsen pekade Jakobssons advokat på en e-post från Jodenius. I e-posten påstår LUF:s pressekreterare att lösenordet är raderat och att han inte ska använda sig av informationen på Sapnet.

TT

Mer läsning

Annons