Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobs lägger rabarber på Japan

Annons

Det var sex år sedan Jesper och Åsa tog över Jobs handtryck från Jespers föräldrar, Eva och Peer Jobs.

-Vi tycker det är viktigt med internationell vinkling, säger Åsa.

Tillsammans med 35 mindre europeiska företag blev Jobs handtryckeri utvalt att delta i projekt EU Gateway to Japan. Det är ett initiativ som startats för att främja europeiska investeringar i Japan. Ett hundratal företag sökte och Jobs kom in som nummer ett.

-Det tog fem veckor på heltid bara att fylla i ansökningarna, berättar Åsa.

Fem svenska företag, inklusive Jobs, ställde under tre dagar ut sina verk i Tokyo. 35000 personer i inredningsbranschen besökte mässan.

-Det gick väldigt bra, man kan säga att vi var en av succéerna, säger Åsa.

Hon och Jesper hade med sig flera olika mönster i form av både tyger och produkter. Mest uppmärksammade blev dock mönstren Sommar och Rabarber, två klassiska jobstryck.

-Japanerna är mycket intresserade av historien och traditionen bakom produkterna, något som passar oss perfekt. Att kunna visa upp de vackra miljöerna den historik som ligger bakom var mycket uppskattat, berättar Åsa.

Nu har jobbet börjat med att följa upp de kontakter som knöts i Japan. Och det går bra. Den femte provbeställningen togs emot i söndags, berättar Åsa. Än så länge handlar det om order på en produkt och ett mönster i taget. Allt för att se vad som går hem på den japanska marknaden. Men det lovar gott. Svensk design går just nu mycket bra i Japan.

-Att Ikea har etablerat sig tror jag kan öppna även för mindre svenska företag, säger Åsa och berättar att man i decembernumret av japanska Elle ägnade 60 sidor åt just svensk design.

Nästa Japanprojekt har redan startat för Jobsarna. I morgon ska ansökningarna för Tokyo design week in och kommer företaget med där blir det Japan i höst igen för Åsa och Jesper.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons