Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbförmedlingen kostar miljarder

Annons

Har du fått jobb genom arbetsförmedlingen?

Som 21-åring tillhör CUF-ordföranden Andreas Långbergs åldersgruppen 16- till 29-åringar som får allt svårare att slå sig in på arbetsmarknaden. I Sverige är det över 100000 unga som går utan jobb.

Men Andreas Långbergs är inte orolig för sin egen del.

- Jag har gått ut gymnasiet, gjort lumpen och läser på högskola. 2009 kommer jag gå ut som lärare så för mig kommer det lösa sig, säger han.

Men många ställs utanför möjligheten att skaffa sig yrkeserfarenhet. Andreas Långbergs menar att det är de mindre företagen som är nyckeln in till arbetsmarknaden. Men först måste regelverken ändras.

-Regelverket för företagare är på 20000 sidor. Reglerna måste underlättas. Om alla företagare kunde anställa bara en person så skulle det bli många jobb.

Andreas Långbergs tror att många företagare också låter sig skrämmas från att anställa på grund av det ansvar innebär. Med andra ord måste reglerna för anställningstryggheten också förändras.

-Företagarna bör inte få bära hela ansvaret utan ska kunna ta in folk snabbt när det behövs. Det skulle leda till att fler får möjlighet att få yrkeserfarenhet

-Arbete är ingen rättighet utan det uppstår när någon vill ha något utfört, säger Andreas Långbergs.

Han förklarar att centerpartiet från centralt håll undersökt hur många jobb som förmedlas i Sverige av Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, som länsarbetsnämnden sorterar under.

-Resultatet visade ett jobb per arbetsförmedlare per år. Kostnaden blir ganska många kronor per förmedlat jobb.

Helst skulle han se att myndigheterna AMS, och försäkringskassan lades ned och att ett så kallat trygghetskontor öppnades i stället.

-Då skulle man samla allt på ett ställe och kunde diskutera i fikarummet i stället för att arrangera konferenser.

Länsarbetsdirektör Michael Leufkens hävdar att de 1,4 miljarder kronorna är väl använda pengar i länet.

- De som kritiserar arbetsförmedlingarnas roll har ofta inte hela bilden framför sig. Vår verksamhet är komplex, säger han.

Leufkens menar att många bär på föreställningen att det är arbetsförmedlingarna som ska ta fram jobb.

- Och det kan vara så i vissa fall, vi har kanske 25 till 30 procent av platserna i länet. Men det stora uppdraget är att rusta individer så att de får jobb. 2005 avskrevs 25000 individer från arbetsförmedlingarna, med eller utan subventioner. Så här långt i år har vi kunnat skriva av 5000 individer, säger han.

Leufkens förklarar att exempelvis länsarbetsnämndens, LAN:s, arbetsmarknadsutbildning har lett till att sju av tio inskrivna kunnat gå ut i jobb. Drygt 2300 personer med funktionshinder är med stöd av lönebidrag anställda i olika företag i länet.

Att det är svårt för unga att få jobb i Dalarna är ett problem som LAN brottas med. Michael Leufkens lyfter fram två orsaker till att unga har så svårt att få in en fot på arbetsmarknaden.

- En stor grupp går ut gymnasiet utan slutbetyg, det syns tydligast i Falun och Borlänge. Andra orsaken som gör det kärvt för unga är att man jobbar allt högre upp i åldrarna. Det är ju i sig en paradox, folk behövs för att vi ska klara pensionsavgångarna.

Så här säger Andreas Långbergs om att LAN:s stora uppdrag är att rusta individer för att få jobb:

- Det är väl jättebra men jag vet inte om de är de enda som kan det. Jag känner ingen som fått jobb via AMS och det är ju den allmänna bild som råder. Det är ett vuxendagis som bedriver åtgärder som inte leder till jobb.

Michael Leufkens förklarar att det är svårt att kalkylera en exakt samhällsvinst.

-Vad kostar arbetslösheten? Kostnader för ett ökat missbruk, depression och sjukfrånvaro som den skulle kunna leda till är svår att kalkylera.

- Jag vill hävda att vi får en bra utväxling av de resurser vi får.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons