Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot poliser

Annons

Det var den 22 oktober 2004 som det upprättades en polisanmälan om våld mot tjänsteman och samma dag inledde polismyndigheten förundersökning.

Ärendet överfördes den 25 oktober samma år till närpolisområde Borlänge där en inspektör utsågs till förundersökningsledare.

Efter det att ett par förhör hållits remitterades ärendet samma dag till inspektören i Mora för förhör med den misstänkte. Inspektören försökte inledningsvis få kontakt med den misstänkte, men lyckades inte. Ärendet blev därefter liggande.

Den 7 april 2006 påminde förundersökningsledaren närpolisområde Mora om förhöret. Den 27 april i år försökte inspektören i Mora åter få kontakt med den misstänkte för att få till stånd ett förhör. Något förhör hade ännu inte redovisats fram till den 29 maj.

Enligt inspektören i Mora har ärendet blivit liggande beroende på att han haft akuta ärenden som han varit tvungen att ta i första hand.

JO konstaterar att den brottsutredande verksamheten under flera år uppvisar allvarliga brister och att handläggningstiderna i åtskilliga fall inte står i överensstämmelse med det skyndsamhetskrav som uppställs i rättegångsbalken.

-Jag är således väl medveten om att arbetssituationen inom polisväsendet är ansträngd och att man därför måste prioritera vissa ärenden framför andra, skriver stf justitieombudsmannen Hans Ragnemalm.

Även med beaktande av detta finner han emellertid det helt oacceptabelt att det under en tid, som uppgår till ett år och sju månader, inte vidtogs några utredningsåtgärder i ärendet. Båda inspektörerna förtjänar därför kritik för handläggningen av ärendet, skriver Hans Ragnemalm.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons