Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-kritik mot långsam domstol

Oacceptabelt.
Det skriver JO som riktar kritik mot förvaltningsrätten i Falun.
Det handlar om att hundratals fått vänta över ett år på besked om sjukpenningen.

Annons

Det är en Morabo som anmält förvaltningsrätten till justitieombudsmannen. Han överklagade ett beslut om sjukpenning i juni förra året, och har hittills väntat i ett år och fem månader på besked.

När tidningen skrev om ett annat ärende för 1,5 månad sedan var det 389 människor i Dalarna och Gävleborg som väntat på liknande vis i minst ett år. Det handlade om sjukersättning och aktivitetsersättning - pengar som folk är beroende av för att klara vardagen.

Normalt ska rätten meddela domar inom ett halvår, men ärendena har strömmat in och de anställda klarade inte den tidsgränsen. En förklaring är också att förvaltningsrätterna i de båda länen slogs ihop i februari 2010.

Visst kan JO förstå att en omorganisation innebär påfrestningar för en domstol, så är det på flera håll i landet. Men det är ändå oacceptabelt att folk får vänta så länge, därför riktar JO kritik mot Faludomstolen för handläggningstiderna.

Nu har dock förvaltningsrätten tagit hjälp av andra domstolar och externa domare som hjälper till att skriva förslag och även att döma. Man hoppas kunna beta av de gamla ärendena.

För Morabon som anmälde domstolen finns det dock hopp. Dom i hans mål kommer att meddelas inom kort, men då har det gått nästan 1,5 år.

Mer läsning

Annons