Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäler Vägverket

Annons

En kvinna från Orsa har JO-anmält Vägverket sedan hon påförts fordonsskatt med 16 510 kronor.

- Kravet grundar sig på att Vägverket upprättat ett felaktigt registreringsbevis, skriver kvinnans juridska ombud i anmälan.

Det började med att kvinnan 1997 köpte en personbil av märket BMW. Årsmodellen var 1993 och bilen hade importerats. När bilen registreringsbesiktigades visade handlingarna att Bilprovningen lämnat rätt uppgifter till Vägverket. Därefter har Vägverket upprättat ett registreringsbevis med felaktigt innehåll. Bland annat har årsmodellen angetts till 1994 och drivmedlet bensin, trots modellbeteckningen är TDS, alltså diesel.

Vid senare besiktningar har flera besiktningsmän talat om för kvinnan att bilen varit felaktigt registrerad, men att rättelse skulle ske omedelbart Själv hade kvin-nan inte uppmärksammat felet, utan uppger att hon litat på att Vägverket gjort rätt. Hon uppger att hon inte förstått alla tekniska termer och specifikationer för att själv kunna påtala felaktigheterna.

I september 2005 fick kvinnan ett besked från Skatteverket att hon skulle betala ytterligare fordonsskatt med 14 717 kronor grundad på den felaktiga registreringen.

"Beslutet kom som en chock för kvinnan. En månad senare fast-ställde Skatteverket den ytterligare fordonsskatten till 16 510 kr", skri-ver juridiska ombudet i anmälan.

Kvinnan överklagade Skatteverkets krav till länsrätten, som i en dom i juli 2006 fastställde Skatteverkets beslut.

I överklagandet till länsrätten yrkade kvinnan att beslutade efterbeskattningar skulle undan-röjas, med tanke på att de grun-dats på myndighetens egna fel. Skatteverket menade att det var upp till kvinnan själv, efter den första kontrollbesiktningen, att följa upp om rättelse skett av bilens registrering.

Från den första registreringsbesiktningen till rättelsen i registreringsbeviset genomförts gick det nästan på dagen sju år. Kvinnan anser nu att det är av väsentlig betydelse att JO faställer om fel begåtts vid handläggningen av registreringsärendet och om handläggningstiden överensstämmer med gällande lagstiftning.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons