Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK vill stoppa ljudinspelning i Kupolen

Annons

I förra månaden gav länsstyrelsen tillstånd till kameraövervakning vid uttagsautomaterna inne i Kupolen. I beslutet säger länsstyrelsen att avlyssning eller upptagning av ljud endast får ske vid misstanke om brott.

Denna del i tillstånden har nu JK, justitiekanslern, överklagat till länsrätten. JK vill inte att någon ljudupptagning ska få förekomma. Däremot har JK inget emot kameraövervakningen i sig.

Christer Hedberg, länsstyrelsen, säger att länsstyrelsen inte tagit ställning till om beslutet ska ändras, eller om länsrätten ska få avgöra frågan.

I en banklokal är det tillåtet att använda övervakningskameror, med ljudupptagning. Liksom vid uttagsautomat i anslutning till banken. Något tillstånd behövs inte, det räcker med en anmälan till länsstyrelsen. Länsstyrelsen har i Kupolen-fallet sannolikt jämställt området vid uttagsautomaterna med ett bankområde.

-Det är tänkbart att det inte ska anses som ett bankområde. Det kan hända att vi kommer fram till att vi varit för generösa, säger Christer Hedberg som under slutet av veckan kan ge besked om hur länsstyrelsen ska agera.

I lagen står vad som avses med en banklokal, och Hedberg konstaterar att det kan tolkas på olika sätt.

När säkerhetsföretaget ansökte om tillstånd till kameraövervakningen i Kupolen begärde man inte att få ta upp ljud.

Eftersom moderna kameror har en inbyggd mikrofon, som kan aktiveras, sa länsstyrelsen att det måste finnas misstanke om brott för att ljudupptagning ska få ske.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons