Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK nobbar krav från styckmordsfriade

Annons

Justitiekanslern (JK) vill inte bevilja skadestånd till de två läkare som friades för det uppmärksammade styckmordet på Catrine da Costa 1984.

De båda läkarna har krävt 35 miljoner kronor av staten.

I motiveringen till sina krav uppger läkarna att de under många år förlorat arbetsinkomster och att de fått sina liv förstörda av den process som fördes mot dem.

Tingsrätten skrev 1988 i sina domskäl, som inte kunde överklagas, att läkarna gjort sig skyldiga till brott mot griftefrid då de styckat Catrine da Costas kropp. De fälldes emellertid inte enligt åtalspunkterna mord, grov misshandel och grovt vållande till annans död. Och brottet griftefrid var preskriberat när saken prövades.

Följden av domen blev att läkarnas legitimationer drogs in 1991.

JK skriver i sitt svaromål att läkarnas anspråk på skadestånd är preskriberade och att läkarna "inte utsatts för något brott som grundar rätt till ersättning för kränkning".

Dessutom anser JK att de båda läkarnas ombud i sin framställning inte ger någon "klar bild av vilka enskilda beslut och åtgärder som tillskrivs staten som fel eller försummelser vid myndighetsutövning".

TT

Mer läsning

Annons