Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jernhall har fått fason på kommun- fullmäktige

Annons

Frågan var: Hör vargfrågan hemma i den kommunala debatten?

- Visst hör den hemma i den kommunala debatten. Men frågan är vilka beslut en kommun kan fatta i frågan. Inga, tror jag. Vi kan ju till exempel inte sätta upp en skylt: "Vargfritt område", vid kommungränsen. Däremot kan vi fatta beslut om att försöka påverka beslutsfattare på andra nivåer. Vissa pratar om en folkomröstning, men frågan är vilken fråga vi i så fall ska folkomrösta om. Det är knepigt det där, men man ska ha respekt för alla uppfattningar. Ytterst är det en demokratifråga.

Vilken är din åsikt beträffande vargen?

- För det första vill jag ha en debatt där olika parter försöker förstå de andras argument. Själv tycker jag att politiskt valda länsorgan borde får mandat att fatta beslut i regionala vargfrågor. Vidare ska man ha en självklar rätt att freda sina tamdjur. Om vargstammen regionalt blir för stor, borde man kunna tillåta jakt under en viss period.

Bengt Jernhall har varit ordförande i Moras kommunfullmäktige sedan senaste valet. De som känner honom säger att han "fått fason" på ledamöterna.

Bengt är omtyckt i de flesta läger och "ordning och reda" är ord som många använder.

- Det där med ordning och reda skulle min fru ha vissa synpunkter på, säger han, medan vi fikar med lussekatt och pepparkakor i köket på Bofinkvägen.

Labradoren Mio gör vad han kan för att få med något av undertecknads lussekatt.

- Plats Mio, plats! Kommenderar Bengt och Mio lägger sig i korgen.

- Han brukar ligga där i 30 sekunder. Sedan har han glömt allt, skrattar Bengt.

Som fullmäktige, och kommunstyrelsen, i Mora. De har fattat många mer eller mindre kloka beslut genom åren. När Bengt gick in i politiken 2002 möttes han av "en ny värld".

- Den var betydligt mer formell än den värld jag vant mig vid. Jag började med en rivstart genom att vi fick klubba budgeten för 2003 en av de första månaderna. Den långsamma hanteringen av ärenden var det som slog mig först. Jag lärde mig att vill man påverka så ska man göra det tidigt i ett ärende. Många tror att det går att påverka ett fullmäktigebeslut minuterna innan, men så fungerar det inte.

Bengt växte upp i Bunge på norra Gotland. Under gymnasietiden jobbade han extra på KA 3.

- KA 3 byggdes upp på 30-talet och under kriget. Mycket av livet i Bunge kretsade kring KA 3. Mina morföräldrars gård jämnades med marken för att där skulle bli flygfält. Jag växte upp under det kalla kriget och det var ofta incidenter, ubåtar, överflygningar och övningar med kanonerna riktade åt vårt håll.

Bengt läste till filosofie kandidat i Stockholm och skrev en trebetygsuppsats i statskunskap om kommunsammanslagningen på Gotland 1966, då 92 kommuner blev 14.

Han jobbade med personalfrågor och utbildning på Bulten-Kanthal AB i Hallstahammar, Eldon AB i Nässjö och ESAB AB i Laxå, innan familjen flyttade till Mora 1980.

Här var han vd på Ovansiljans företagshälsovård, en av landets största, i 15 år innan han blev egen företagare med verksamhet runt om i Sverige. Han har sedan dess jobbat med utvecklingsfrågor på olika nivåer.

Att Bengt gick in i politiken var inte så långsökt.

- Min far var väldigt aktiv kommunpolitiker för folkpartiet.

Varför blev det centerpartiet?

- Framförallt var det ett upprop och en samling som skedde inför valet 2002.

Hur tror du det går att rekrytera (med tanke på vad som hände på Gotland) politiker i framtiden?

- Det är något av en ödesfråga. Vi har inget annat system för kommunalt beslutsfattande i sikte. Politiken kräver väldigt mycket tid. Sedan måste en politiker våga väga olika uppfattningar och företeelser mot varandra för att skapa sig en helhetssyn. Det är något man slipper om man driver enbart en enda fråga. Så den som är politiker måste kunna avsätta tid, våga och vilja mycket med utgångspunkt från vad som är bra för Mora kommun.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons