Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: Det kan bli rockader i M i Falun men rysaren är om C är ett borgerligt parti

Annons

För att det välbehövliga maktskiftet i lokalpolitiken ska äga rum i Falun efter valet i september behöver åtminstone två saker hända.

Lokalpolitiken måste få draghjälp av politikutvecklingen på riksnivån. Och C måste i valrörelsen tydligt markera att partiet hör hemma i Falualliansen i stället för att gå fram som ett individuellt parti, som säger att det regerar vidare oavsett om de blå eller de röda partierna vinner valet.

Falun regeras idag av C, S och MP, här kommunalråden Joakim Storck, Susanne Norberg och Erik Eriksson. MP:s  inflytande har varit alldeles för stort, bland annat i trafikpolitiken.

Den förra utvecklingen har alla förutsättningar att finnas på plats. Partiledaren Ulf Kristersson (M) har på förvånansvärt kort tid höjt sitt partis väljarstöd med 8-10 procentenheter och har som partiledare gått förbi statsministern när det gäller personligt förtroende.

Den senare utvecklingen är mera osäker. Dels är det trevligare för C i Falun att sitta i förarsätet, dels har C berättigad kritik mot allianskamraterna.

KD uppträder ostadigt i Falun, särskilt i ekonomiska frågor. Populistiska utspel om höjda utgifter står som spön i backen, och häromåret föreslog ju KD höjd kommunalskatt i Falun, och lade sig därmed till vänster om V i skattepolitiken.

Men C har också invändningar mot det lokala Falupartiet, vars existens naturligtvis är omöjlig att motivera utifrån ett reellt väljarbehov av ett femte borgerligt parti.

De gamla personmotsättningarna som skapade Fap finns inte längre och partisplittringen skadar Falualliansen rejält. Här borde M ta ett generöst politiskt initiativ till att smälta samman partierna lokalt.

M har de senaste mandatperioderna varit ideologiskt inkonsekvent, med en argumentation för kommunala hoppbackar och kommunala datahallar (där M omsider ändrade sig) som inte har imponerat.

Oppositionsrådet Mikael Rosén (M).

Interndemokratin rankade häromdagen oppositionsrådet Mikael Rosén som ett sämre förstanamn i valet än mindre kända Veronica Zetterberg. Det är i frågor om trafik och centrumhandel Rosén profilerat sig, men samma sak gäller även Zetterberg.

Det kan synas fantasilöst att komma tillbaka till frågor om centrumhandel och trafiklösningar gång på gång, men mycket talar för att dessa politikområden kommer att väga mycket tungt i valet.

Intresset för, och kritiken mot, hur trafiken fungerar idag i Falun är mycket stor bland "vanligt folk". Falun lider av en trafikinfarkt.

Är det någonting som är det allmänna samtalsämnet bland falubor så är det just detta - trafikproppar vid Resecentrum och köbildningar på stadens genomfartsgator under pendlingstimmarna. (Denna vinter pratar dessutom många om hur lokalpolitikerna hanterat snöröjningen).

Men ett lokalt maktparti kan inte uppfattas vara ett enfrågeparti, och här har M en utmaning i den kommande valrörelsen.

Det eventuella personbytet av toppkandidat ger inget besked om vilken politikförändring M därmed tänker sig. Vad blir M:s bästa argument i valet?

Veronica Zetterberg (M)

M har en nyckelroll i Falualliansen, som brobyggare och samlande kraft. Må laguttagningen snart vara avklarad så att en gemensam borgerlig valplattform kan bli huvudfokus i lokalpolitiken i september.

Mer läsning

Annons