Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazz och brass i gamla Meken

Annons

Gamla Meken är på väg att bli Smedjebackens kulturcentrum.

Nästa grepp är en musikafton där brassensemble och dixielandmusikanter delar på utrymmet. På onsdag brakar det loss.

Brasskvintetten Finn Fem Fel, sammansatt av elever på musiklinjen vid Lunnevads folkhögskola, spelar bland annat ett par folkmusikbearbetningar av Nils Lindberg.

Resten av programmet upptas till större delen av det som en gång var Västerbergslagens Dixieland Jazz Band, en tid ofta hörd i Smedjebacken med omnejd men som numera mer eller mindre tynat av eftersom Ulf Wilgodt, trombonspelande advokat i Ludvika, gått i pension och lämnat bygden. Han var den drivande kraften i ensemblen.

Till Gamla Meken kommer de flesta av bandets gamla medlemmar, men denna gång som enskilda musikanter och sammanhållande krafter vid en planerad jamsession dit alla musikanter är välkomna.

Att det verkligen handlar om ett band från Västerbergslagen framgår av musikantförteckningen:

Sigge Sundberg (Grängesberg) kommer med sin klarinett, Lennart Jansson (Smedjebacken) med trumpet, Putte Dahlström (f.d Söderbärke) sitter bakom flygeln, gitarristen Torbjörn Wikström(Ludvika) finns på plats liksom trumslagaren Uffe Ohlsson (Smedjebacken). Ordinarie basisten och flitigt engagerad i många olika sammanhang, Pär Grip (Huggnora), har förhinder genom repetitioner inför en annan konsert men ersätts av Thomas Montelius (Ludvika).

Konstnären Frans van Bryggen har, som sagt, stora planer för den gamla verkstaden och menar att det här bara är startsignalen på en framtid där den kulturella verksamheten ska få kontinuitet, en naturlig samlingsplats för såväl utövande av kultur och konsumtion av densamma.

Smedjebacksbor och andra ska hitta en viss automatik, gå till Gamla Meken och veta att det alltid är någonting på G. Små eller stora kulturevenemang och alltid en positiv och inspirerande atmosfär.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons