Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättemarsch mot islamism i Turkiet

Annons

Turkiska anhängare till en ickereligiös stat arrangerade på lördagen en jättedemonstration i Ankara.

De befarar att premiärminister Recep Tayyip Erdogan har dolda planer på att islamisera staten.

Tiotusentals demonstranter hade bussats in till centrala Ankara inför starten på förmiddagen. Nyhetsmedier rapporterade att uppemot 300|000 deltog i protesten.

Huvudarena var Tandogantorget, men även vid Kemal Atatürks mausoleum fanns tusentals demonstranter. Atatürk var den landsfader som efter första världskriget _ då det osmanska storriket fallit sönder _ moderniserade återstoden, dagens Turkiet, och var noga med att staten skulle vara fri från anknytning till religion.

Demonstranterna vill inte se den sekulära staten underminerad, och ett syfte med massmötet är att förmå regeringspartiet AKP, som har islamistiska rötter, att inte utnämna premiärminister Erdogan eller parlamentets talman Bülent Arinc till sin presidentkandidat. Ett annat syfte är att påverka ledamöterna i parlamentet, som i slutänden har avgörandet i sin hand.

Möjligheten att Erdogan blir president har splittrat Turkiets 74 miljoner invånare.

Turkiets ickereligiösa elit, där generaler och domare ingår, befarar att Erdogan som president _ med sju års mandat _ skulle agera så att statsskicket exempelvis öppnas för sharialagar.

Erdogan förnekar att han har sådana planer. Han säger att han har brutit med sitt islamistiska förflutna och nu är konservativ demokrat.

Han har ännu inte bekräftat om han kandiderar till presidentposten. Trots det sade den nuvarande presidenten, Ahmed Necdet Sezer, i fredags att det sekulära systemet är utsatt för sin största fara sedan republiken grundades 1923. Turkiets ÖB gjorde liknande uttalanden i torsdags.

De grundar sina farhågor på den höga profil AKP har i flera symbolfrågor, som att partiet försöker få förbudet mot huvudduk i statens skolor upphävt.

AKP har tillräcklig majoritet i parlamentet för att utse president. Partiet väntas tillkännage sin kandidat den 18 april. Omröstningen i parlamentet ska ske i maj.

Samtliga 353 parlamentsmedlemmar från AKP önskar se Erdogan som president, hävdade nyligen vice premiärminister Abdüllatif Sener i tidningen Milliyet.

Under Erdogans tid som premiärminister har Turkiet bevittnat stark tillväxt och samtal, om än mödosamma, med EU om ett framtida medlemskap i unionen. Men det är ytterligare en aspekt med Erdogans ledarskap som väcker ogillande hos somliga; i demonstrantleden hördes också EU-fientliga slagord.

Hårdföra turkiska nationalister har på senare tid trappat upp sin verksamhet och till och med mördat personer som de uppfattar som fiender till den turkiska staten, bland dem den armeniske skriftställaren Hrant Dink.

TT

Mer läsning

Annons