Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnvägen livsviktig för Dalarna

Annons

Svar till Leif Lindström:

Standarden på järnvägsnätet i Dalarna behöver ständigt förbättras. Sedan många år deltar jag i det arbetet. Under hösten har jag i riksdagen dels lagt en motion om en rejäl satsning på dalabanan, dels talat för en investering i storleksordningen 1,5 - 5 miljarder på denna bana.

Att göra något åt dalabanan är för länet ett mycket viktigt framtidsprojekt. Inom ramen för dalabanans intresseförening kommer vi att ta initiativ till uppvaktningar nu när det finns ett detaljerat program för hur dalabanan, Mora - Stockholm, konkret kan förbättras.

När det gäller dubbelspåret mellan Falun och Borlänge så har jag för bara någon dag sedan diskuterat frågan med Banverkets generaldirektör P O Granbom. En uppvaktning kommer att äga rum senast i februari i syfte att bana väg för projektet nu när Banverkets framtidsplan revideras. I nuvarande plan ligger investeringen 2013-2014. Vi måste försöka få satsningen tidigarelagd.

Västerdalsbanan måste rustas upp på ett sådant sätt att både gods- och persontrafiken kan fortsätta. Inte minst viktigt är detta när en ökad persontrafik kan noteras.

Det är en fin framgång för det arbete som Tåg i Bergslagen, Intresseföreningen för Västerdalsbanan och det nätverk för banan som du lagt ned. Resultatet av det jobbet visar att det är oacceptabelt att släpa efter med underhållet.

Standarden på banan Ludvika-Fagersta måste också förbättras rejält. Bergslagspendeln ska ha vårt stöd.

När det gäller tidtabeller och marknadsföring så anser jag att Tåg i Bergslagen och SJ har ett gemensamt ansvar för hela tiden förbättra sin service. Att ta ett sådant ansvar tillsammans är viktigare än att bolagen uppfattas konkurrera med varandra.

Jag är beredd att arbeta för en bättre järnväg, både som riksdagsman och som ordförande i näringslivs- och planutskottet i Borlänge.

De intresseföreningar som är knutna till olika banor är också en viktig resurs. Vi måste lägga ned ordentligt med arbete för att få rejäla investeringar. Det är viktigt för Dalarnas framtid.

PETER HULTQVIST (S)

Mer läsning

Annons