Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanska traditioner på schemat i Sågmyra

Annons

-Sverige är fantastiskt och barnen är härliga att jobba med, säger Nako, med litet engelskt ordförråd.

Det skiljer starkt mellan japanska och svenska traditioner, inte minst i skolans värld. I Japan råder annorlunda skoldisciplin och bestämda lärare.

Nako har berättat om livet i Hiroshima, om japanska teceremonier och närheten till jordbävningar i körsbärsträdens land.

Eleverna kan inte japanska och Nako lite engelska.

-Men det gör inget, vi förstår varandra ändå, försäkrar Maria Blomkvist, nio år, och hennes kamrater, som för att kommunicera använder både händer och minspel.

Eleverna har till och med provat att skriva sina namn med japanskt teckenspråk, (kalligrafi).

De har lagat japansk mat tillsammans med Nako, tillverkat blombuketter och läst japanska sagan om Sadako och de tusen pappertranorna.

-Det är andra gången Sågmyraskolan välkomnar en japansk gästlärare, berättar skolpersonal. Nako bor hos skolans rektor Bertil Säving i Ornäs.

Japan är visserligen långt borta, men inget stort främmande land för Sågmyras elever.

Eleverna har jobbat med temat Japan, både i skolan och under sin årliga vårkabaré.

Planeringarna inleddes efter nyår. Och kabarén blev populär när japanska Nako sjöng, berättade och lånade ut sina yukato (enklare kimono) till eleverna.

-Vi har lärt oss jättemycket, bland annat sett Nakos film om det hemska som skedde med bomben över Hiroshima. Alexander, Amanda, Hugo och de andra blir allvarliga.

-Några av oss tänker åka till Japan - när vi är klara med gymnasiet, förklarar två flickor. Vi hälsar nog på Nako...

- Det är en fantastisk möjlighet att få resa till Sverige, lära om svenska traditioner och samtidigt berätta om mitt land, säger Nako.

Japan har ett internationellt intership-program, som uppmuntrar unga människor att resa ut i världen för att informera om japansk kultur, traditioner och miljö.

-Vill du höra några japanska sånger? Andraklassare, som lyssnat och lärt sjunger med Nako.

-Barnen är Nakos bästa svensklärare, viskar en kollega.

När vi lämnar Sågmyraskolan hoppar alla konstfullt vikta pappersgrodor över ett bord. Vårterminen är snart slut och Nako är förväntansfull inför svenska examenstraditioner.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons