Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japansk stil i Snöån

Annons

Gården Lilla Snöån köpte Nils Ahlströms far, disponenten Torsten Ahlström strax före andra världskriget. Han hade tjänat stora pengar på att köpa varphögar och exportera dessa. Pengarna placerade han bland annat genom att köpa gården Lilla Snöån.

Han arrenderade ut gården till Häst-Britta Persson, som drev den i många år. Hon hade ett stort antal hästar och ägnade sig åt skogs-körning.

-Det var mycket ovanligt med en kvinnlig chef vid den här tiden.

1974 tog Nils Ahlström över gården och har sedan dess skött den. Bland annat har han fått lägga mycket tid på att renovera byggnaderna. Huvudbyggnaden har han kvar att renovera, mest krut har han lagt på en sidobyggnad.

-I huvudbyggnaden och ytterligare i en byggnad har det gått svamp och det är tveksamt om det går att rädda dem, säger Nils Ahlström.

Han är till vardags arkitekt och har dessutom erfarenhet av att jobba som landskapsarkitekt.

-Det var 1985 som jag började anlägga parken och gräva ut dammarna, berättar Nils Ahlström.

-Jag har alltid varit fascinerad av vatten och har under många år grunnat på vad jag skulle kunna göra.

I slutet av 1980-talet var han två år i Japan och jobbade och det inspirerade honom i arbetet med att bygga upp parken och anlägga dammarna.

Genom att det är elva dammar på de cirka fyra hektar som parken omfattar finns det möjlighet att ha lite olika växter i området.

Tanken är att ha växter i parken som normalt inte finns i dessa trakter, både från sydligare delar och från norr.

-Det finns exempelvis rena fjällväxter.

Det rinner en bäck genom de olika dammarna, men sommartid är tillflödet för dåligt och han får pumpa upp vatten från sjön.

-Det är en damm som har läckt och det skapar naturligtvis problem, säger Nils Ahlström.

Mellan dammarna och runt dem har han planterat lite olika växter och sått gräs.

-Tanken är att man ska kunna gå runt här och hela tiden få nya upplevelser, runt nästa hörn ska det finnas något spännande, säger Nils Ahlström.

Han har fler planer för parken och vill bland annat bygga en liten kulle och uppe på den placera en gammal malmkvarn som han köpt.

Med hjälp av malmkvarnen vill han skapa en illusion av en vulkansjö.

I visionen ingår även att komplettera kvarnen och vattnet med en kamin. Därmed skulle han åstadkomma en badmöjlighet ute i det fria.

I dammarna har han satt ut både kräftor och fisk, men det har fungerat med varierande framgång. I dammarna har det det inte blivit tillräckligt med kräftor för att hålla efter bottenväxterna. När dessa har dött på vintern och förmultnat har det tagit död på allt djurliv.

Han sätter in regnbåge varje år och de flesta plockar han upp under sommaren. Men några har varit kvar och övervintrat och då växt till sig rejält.

För att hålla sly och gräs borta har han får som går på området, men problemet är att hitta någonstans där han kan stalla upp dem över vintern.

Nils Ahlström och hans familj bor till vardags i Stockholm och kan därmed inte ta hand om fåren på vintern.

-Det skulle gå att göra mycket i parken, men tiden vill inte räcka till.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons