Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japansk skandal fortsätter kräva liv

Annons

En före detta företags-vd har tagit sitt liv i spåren av korruptionsskandalerna som skakar Japans regering.

Han är det andra dödsoffret för skandalerna _ tidigare har landets jordbruksminister begått självmord.

Den 76-årige affärsmannen Shinichi Yamazaki hittades på tisdagen död på en parkeringsplats. Polisen tror att han hoppat ut från sin bostad på sjätte våningen i ett hus i staden Yokohama, strax väster om Tokyo, skriver nyhetsbyrån Kyodo.

Företaget som Yamazaki tidigare ledde står i centrum för skandalerna. En statlig myndighet har tagit över verksamheten i företaget, något som myndigheterna utreder samtidigt som åklagare gjort husrannsakan hos vd:n.

Jordbruksministern Toshikatsu Matsuoka, som tog sitt liv under natten till måndagen, var inblandad i flera omstridda affärer. Bland annat har han fått penninggåvor från affärsmän, som det förefaller i utbyte mot statliga kontrakt. Pengarna har han återlämnat samtidigt som han vidhållit att han var helt oskyldig.

Han sägs också ha redovisat stora vatten- och elkostnader för sin kontorsbyggnad trots att den är statsägd och hyresfri.

Matsuoka tog sitt liv några timmar innan han skulle frågas ut i parlamentet. Självmordet är ännu ett bakslag för premiärminister Shinzo Abes allt impopulärare regering.

Pressen ger också Abe delvis skulden för Matsoukas död, skriver nyhetsbyrån AFP.

Matsuoka var enligt uppgift den förste japanske minister som begått självmord sedan efterspelet till andra världskriget.

Den 62-årige jordbruksministern hittades medvetslös i sitt rum i ett bostadskomplex för parlamentsledamöter i Tokyo. Han kördes till sjukhus och dog där. Polisen ville inte kommentera massmedieuppgifter om att Matsuoka hade hängt sig och efterlämnat ett brev.

För att behålla sin majoritet i parlamentets överhus måste Shinzo Abes regeringsparti Liberaldemokraterna (LDP) och dess koalitionspartner Nya Komeito ta minst 64 av de 121 parlamentsplatser som står på spel i valen i juli.

Om majoriteten där går förlorad behöver Abe ändå inte avgå, eftersom underhuset utser regeringschef. Men ett sådant bakslag skulle stärka kraven på hans avgång inom LDP och ge oppositionen större möjligheter att blockera lagförslag.

TT

Mer läsning

Annons