Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japansk giftgassekt ännu aktiv

Annons

Domedagssekten Aum Shinrikyo, som för tolv år sedan angrep Tokyos tunnelbana med giftgas, är fortfarande farlig, rapporterade de japanska myndigheterna på fredagen.

I en årsrapport om sekten, som bytt namn till Aleph, fastslås att den förblir aktiv med omkring 1|650 anhängare i Japan och 300 i Ryssland. Dess fängslade ledare Shoko Asahara, som predikat världens undergång, vördas ännu av medlemmarna.

Gasattentatet i rusningstid mot t-banan i mars 1995 krävde tolv människors liv. Tusentals andra skadades av nervgasen. Den skäggige, halvblinde Asahara, vars riktiga namn är Chizuo Matsumoto, dömdes 2004 till döden. I höstas avslogs hans sista chans att bli benådad.

"Gruppen fortsätter att mana sina medlemmar att följa Matsumotos lära också sedan dödsdomen lagts fast", skriver underrättelsetjänsten och rikspolisen i sin rapport. "Medlemmarna har snabbkurser varje månad och vördar okritiskt Matsumoto och hans lära".

Aleph-sekten är tillåten i dagens Japan men står under övervakning av myndigheterna. Dessa har också varnat för vad som kan komma att hända om och när gurun Asahara slutligen avrättas.

TT

Mer läsning

Annons