Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japanminister: Hiroshima oundvikligt

Annons

USA:s atombomber över Hiroshima och Nagasaki var oundvikliga för att få slut på andra världskriget, sade Japans försvarsminister i ett oväntat uttalande på lördagen.

Överlevande krävde genast en ursäkt.

Den frispråkige försvarsministern Fumio Kyuma, född i närheten av Nagasaki 1940, fällde kommentaren under ett tal vid ett universitet utanför Tokyo enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Historiker anser emellertid att bombningarna som krävde över 200|000 människors liv var onödiga eftersom Japan i praktiken redan var besegrat. Men USA måste ha resonerat som så att bomberna skulle tvinga Japan att kapitulera och därmed slippa en sovjetisk krigsförklaring, förklarade Kyuma i sitt tal.

Överlevande från bombningarna blev rosenrasande:

Premiärminister Shinzo Abe försökte tappert försvara sin minister genom att säga att denne bara redogjorde för USA:s syn på saken.

Kyumas klavertramp _ en månad före valet till parlamentets överhus _ var inte det första. Han har tidigare stött sig med USA genom att säga att det var fel av amerikanerna att invadera Irak och att USA inte får köra över befolkningen på ön Okinawa med planerna på att flytta bort en flygbas där. Det har också väckt irritation i regeringen, som försöker hålla sig väl med Washington.

Även utrikesministern Taro Aso har kritiserat Irakkriget medan hälsoministern Hakuo Yanagisawa kallat kvinnor "födelsemaskiner". Ingetdera uttalandet har hjälpt till att vända regeringens kräftgång i den ena opinionsmätningen efter den andra.

TT

Mer läsning

Annons