Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner i "timmerhusens Mekka"

Annons

Rättvik är lite av "knuttimringens Mekka".

I somras var en delegation på 20 personer från Japan på besök för att studera hus och lära sig mer om Rättviks kultur och historia.

Det gav ringar på vattnet.

På lördagen flög Osamu Nishikori och Yoshihiro Watanabe från Estland till Arlanda i Stockholm och tog tåget till Rättvik där de möttes av Jan-Bertil Norling, näringslivschef och Anders Tidebäck från Föreningen svenska timmerhus. Med var också Keiko Larsson som tolkade på japanska och svenska.

De unga japanerna är framtidens timmerhusköpare. De har höga positioner i Berrylog. Ett japanskt företag som nu vill lära sig mer om hur det byggs i Rättvik och på sikt göra affärer med kommunen.

Men det är inte bara att köpa och sälja på en gång. Det krävs tålamod.

- Man tar inte bara upp plånboken i Japan. Först måste ett stabilt förtroende till. Japanerna är ärliga och hövliga. De vill se att man är det själv. Efter att det har byggts upp, först då kan man göra affärer. Då blir man hembjuden på mat och annat. Det är en stor grej för oss, och att de så snabbt kom hit tyder på att de är mycket intresserade av ett framtida samarbete, säger Jan-Bertil Norling.

Efter lunch på Hantverksbyn bar det av i bil ut i kommunen för att fotografera knutar och hus.

Och i går blev det besök bland annat på Ollas timmerstugor och på Stiernhööksgymnasiets timmerhusutbildning.

MATS LINDSTRÖM

Mer läsning

Annons