Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner firade svensk midsommar

Annons

uPå midsommardagen fick fyra japanska pensionärer ett minne för livet. Tillsammans med en svensk familj fick de vara med om ett traditionellt midsommarfirande i Östra Insjön.

Den svenska sommaren visade sig från sin absolut vackraste sida vid besöket i Östra Insjön. Grönskan är nästan överväldigande i midsommartid och i kombination med det glittrande blåa vattnet så kan man nog inte uppleva Sverige på ett bättre sätt. I detta fantastiska landskap fick Leif Franz på midsommardagen möjligheten att vara värd för fyra av de turistande pensionärerna.

- Tanken är att vi ska visa dem hur en vanlig familj firar midsommar, berättar Leif Franz.

- Vi tänkte att de skulle få vara med här i Östra Insjön så de får se hur en liten midsommar firas till skillnad mot den stora i Gropen.

Det var med stort intresse som de japanska pensionärerna fick lära sig att binda kransar till midsommarstången. Makarna Tomomitsu och Aja Hayano visade att blomsterarrangemang är en japansk specialitet genom sin fingerfärdighet i ämnet. Nyfikenheten var stor och Leif Franz och frun Rauni fick gång på gång svara på frågor om blomsorter och hur saker och ting fungerar kring midsommar.

Den japanska sällskapet ska under arton hektiska dagar besöka Köpenhamn, Bergen, Oslo, Leksand och Stockholm. Resan är arrangerad av en japansk pensionärsorganisation som heter World stay club och anledningen till att de kommer till Leksand är de kontakter som knöts med kommunen vid ett motsvarande besök midsommaren 2004.

- Det har fungerat jättebra, berättar Teruo Hakata som genom svensk-japanska vänföreningen stått som värd för besöket i Leksand.

- Leksands kommun har en ambition att ha ett bredare utbyte med Japan och det här är ett steg i rätt riktning, fortsätter Teruo Hakata.

Förutom besöket hos några familjer i Leksand så besöktes den Japanska parken i Leksand vilket uppskattades stort av de japanska gästerna, enligt Teruo Hakata.

I det fem dagar långa programmet i Leksand ingick även ett besök i Sammilsdal vid det stora midsommarfirandet så det fanns säkert många frågor som ännu inte fått sitt svar. Leif och Rauni Franz fick möjligheten att svara på dessa samt att visa på det lilla i det stora och samtidigt skänka sina nyfunna japanska vänner några minnen för livet.

PER KÄLLGREN

Mer läsning

Annons