Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japaner får rösta om sin författning

Annons

Premiärminister Shinzo Abes försök att skriva om Japans gamla pacifistiska författning tog ännu ett steg framåt på måndagen då parlamentet i Tokyo jämnade väg för en folkomröstning om frågan.

Efter andra världskrigets slut utformades den japanska grundlagen av amerikanska ockupationsstyrkor under en hektisk vecka i februari 1947. Den innebär att Japan avsvär sig krig och kärnvapen, och den sätter bestämda gränser för japanska militära insatser utomlands.

Premiärminister Abe, 52 år gammal och därmed landets förste regeringschef född efter kriget, har gjort revidering av författningen till en nyckelfråga i sina försök att vidga Japans roll i den globala säkerhetspolitiken.

Enligt det förslag som Tokyoparlamentets överhus antog på måndagen ska ingen folkomröstning om frågan hållas de närmaste tre åren. Däremot kommer beslutet att ge det styrande Liberaldemokratiska partiet (LDP) utrymme att hårdare driva frågan om Japans rätt att hålla sig med ett militärt försvar.

Enligt Abe ämnar LDP göra grundlagsrevideringen till en stor valfråga inför överhusvalet i juli, hans första stora valprövning sedan han blev premiärminister och LDP-ledare i september förra året. Abe vill också få bort det amerikanska arv som enligt konservativa japaner framhäver individualism på bekostnad av traditionella japanska dygder som insatser till det allmännas bästa.

För att grundlagen ska kunna ändras måste två tredjedelar av ledamöterna i parlamentets båda kamrar rösta ja till ändringarna. De måste också godkännas av minst hälften av väljarna i en folkomröstning.

Japans största oppositionsparti, Demokratiska partiet, är inte emot en författningsändring men har andra åsikter än LDP om hur den bör ändras. Japans socialdemokrater och kommunister vill inte ha några ändringar alls.

Premiärminister Abe försvarade på måndagen också starkt den USA-ledda invasionen i Irak och kallade Saddam Hussein en diktator som hotade hela regionen, rapporterade AFP.

TT

Mer läsning

Annons