Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan vägrar be om ursäkt på nytt

Annons

Japan kommer inte att åter be om ursäkt för landets militära bordeller under andra världskriget. Det kommer inte ens att ske om den amerikanska kongressen kräver det.

Premiärminister Shinzo Abe klargjorde regeringens hållning under parlamentets måndagssession. Han utvecklade sitt förnekande att kvinnor tvingades till fronten som prostituerade. Han sade att inga av vittnesmålen inför det amerikanska representanthuset förra månaden utgjorde några vattentäta bevis för övergrepp.

Han förklarade dock att han står bakom den ursäkt som framfördes av Japan 1993.

Historiker uppskattar att uppemot 200 000 kvinnor, främst från Korea och Kina, arbetade i de japanska militärbordellerna över hela Asien på 1930- och 40-talen.

Vittnen, offer och japanska ex-soldater har stött uppgifter om militärens övergrepp, inklusive kidnappning av kvinnor och flickor som sänts till bordeller.

Framstående japanska historiker och politiker har rutinmässigt förnekat militärens direkta inblandning och användning av tvång. De skyller i stället på privatpersoner som tjänat pengar på sexhandeln.

Abe kritiserades förra veckan hårt för att ha sagt att det inte fanns några bevis för att kvinnor tvingats in i prostitution.

På måndagen utvecklade han resonemanget genom att säga att det i strikt mening inte finns några bevis för tvång. Det gällde bland annat kidnappningar. Men han erkände att mellanhänder skaffade fram kvinnor och tvingade offren att arbeta som prostituerade, utan att utveckla det hela ytterligare.

TT

Mer läsning

Annons