Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan hotar lämna valkommissionen

Annons

Japan lyckades inte med föresatsen att göra slut på avbrottet för den kommersiella valjakten och kan tänka sig att lämna den internationella valfångstkommissionen IWC.

Nu överväger regeringen i Tokyo att trotsa fångstförbudet och tillåta valjakt inom sin ekonomiska zon, något som främst Australien, Brasilien, Storbritannien och USA har starka invändningar emot.

Årets stormiga möte med IWC avslutades på fredagen under oenighet och flera olösta frågor, bland annat grönländarnas begäran att få en större jaktkvot.

Tokyo gick ut hårt på mötet för att fyra japanska byar skulle få rätt till kustjakt på knölvalar, men förmådde inte övertyga en tillräckligt stor majoritet i IWC. Argumentet att valfångsten blivit en del av byarnas kultur efter tusentals års jakt bet inte på motståndarna.

I stället anklagades japanerna för att utnyttja ett kryphål i regelverket och döda val av förment vetenskapliga skäl. Japan vill fånga 50 knölvalar i år och hävdar att det är i forskningssyfte. Men det är välkänt att de stora däggdjurens kött är populärt på landets restauranger och marknader.

Den japanska biträdande valkommissionären Joji Morishita jämförde sitt lands begäran med att Alaskas ursprungsfolk tidigare under mötet fått förlängt tillstånd att jaga en begränsad mängd val. Motståndarna avfärdade argumentet med att byarna inte uppfyller samma kulturella krav som Alaskas ursprungsfolk. De är inte heller är på samma sätt beroende av jakten för sin överlevnad, hette det.

Japan meddelade tidigt IWC att landet fortsätter med sin omstridda jakt på knölval, sedan informella förhandlingar i korridorerna slutat resultatlösa. Under samtalen varnade Australien och Nya Zeeland för att de i så fall skulle betrakta fortsatt fångst som "en provocerande handling".

TT

Mer läsning

Annons