Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Japan begränsar fisket av tonfisk

Annons

Japan, världens största konsument av tonfisk, planerar att begränsa fisket av den blåfenade tonfisken i sina egna vatten för att skydda arten från utfiskning.

Landets fiskerimyndighet vill upprätta en särskild kommitté i slutet av nästa månad för att ta fram ett förslag till skydd för ung blåfenad tonfisk.

Japan har aldrig tidigare haft några begränsningar av tonfiskfångsterna i sina vatten, trots att en internationell kommission nått ett avtal att minska fisket i Medelhavet och östra Atlanten med 20 procent fram till 2010.

Miljövänner har varnat för att tonfisken kan försvinna om fisket fortsätter på nuvarande nivå för att tillgodose världens intresse för japansk mat som sushi.

Men fisket av tonfisk är en alltmer lönsam industri, i synnerhet för ekonomier i utvecklingsländerna som exporterar till Japan. Japan konsumerar 25 procent av världens tonfisk och den japanska marknaden betalar det överlägset högsta priset för den blåfenade tonfisken.

Greenpeace hänvisar till experter som säger att fångster under 15|000 ton kan få beståndet av tonfisk att återhämta sig.

Europaparlamentets fiskeriutskott organiserade förra året en offentlig utfrågning för att diskutera hur den blåfenade tonfisken kan skyddas. Deltagarna var överens om att det brådskar med åtgärder för att rädda beståndet och för att få ett stopp på illegalt fiske.

Experter som deltog i mötet sade att situationen är alarmerande. Illegalt fiske och bristande rapportering gör det svårt att kontrollera hur stora fångsterna är. Uppskattningsvis 50|000 ton tonfisk fångas varje år, dubbelt så mycket som en hållbar nivå och avsevärt högre än den nivå som rekommenderats av kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten.

TT

Mer läsning

Annons